Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2031467 www.bgdnes.bg

Мъжаги кръстосват моторни резачки

Иво АНГЕЛОВ

Уникално състезание с моторни резачки ще се проведе за първи път в България. Домакин на нетрадиционната надпревара ще бъде планинският град Разлог.

Силен шум на резачки, високи нива на адреналин и струпване на много мъжка сила на едно място са само част от детайлите, които описват шеметното състезание. Инициативата се казва "Разложки меч", а десетки ентусиасти вече са се записали за участие в небивалата надпревара. Тя ще се проведе на 21 и 22 юни на централния площад в Разлог. Първия ден ще са квалификациите, а на следващия - финалът.
В състезанието ще участват само професионални дървосекачи, като от съображения за сигурност няма да бъдат допускани аматьори, съобщиха от общината за "България Днес". Изискванията към участниците са състезателите да са на възраст над 21 години, да имат свидетелство за работа с моторни триони, да подпишат декларация, че поемат отговорност и разбират риска, да преминат тест по безопасност и компетентност с инструктор и може би най-важният критерий - да бъдат трезвени по време на състезанието.

Реклама

На квалификациите дървосекачите ще се борят един срещу друг в три дисциплини. Първата е "Подготовка на моторен трион" и включва разглобяване на капака, който държи шината. След това шината трябва да се обръща заедно с веригата и пак се сглобява.

Втората дисциплина е "Прецизно рязане". Ще бъде поставен дървен труп върху дъска, покрита с трици, от който ще трябва да се отреже шайба, без да се нарани дъската.
Последният етап е "Комбинирано рязане", което е рязане на шайби, като изискването е те да бъдат с еднакъв размер.

"Тези състезания в Европа са много популярни, а ние сме такъв регион и затова ще поканим фирмите от дървопреработвателната промишленост да излъчат своите състезатели", каза кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

За да се запише, всеки участник трябва да плати такса вход 5 лева, в която е включена застраховка. В деня на квалификациите участниците трябва да завършат поставените 3 задачи за по-малко от 15 минути, иначе ще бъдат дисквалифицирани. Най-бързите 16 преминават към финала, когато ще се състезават на принципа на директна елиминация в дисциплините "Прецизно рязане" и "Комбинирано рязане".

Наградите за победителите са моторен трион (I място), предпазно облекло (II място) и каска с шлем (III място) за скоростно и безопасно рязане на дърва. Организатор на събитието е община Разлог с подкрепата на Държавно горско стопанство - Разлог. "Идеята за подобно състезание в региона се роди, след като през 1999 г. имахме сериозни проблеми с незаконното изсичане на горите. Чрез тази инициатива искаме да покажем, че се обявяваме срещу бракониерството и даваме шанс за изява на хора, които си изкарват законно парите в този бранш", обясни пиарката на община Разлог Златка Стойчева.

Реклама

Подобни състезания са истински хит през последните години в целия свят и дори се излъчват по популярни спортни телевизии. Световното първенство за дървосекачи WLC се провежда на всеки 2 години. Първият турнир на WLC е проведен през 1970 г., а конкуренцията оттогава е нараснала неколкократно.

 

Бой с възглавници през април

Десетки деца се "биха" с възглавници в в рамките на Международния ден за бой с възглавници през април. И това нестандартно събитие се проведе в Разлог.
Битката беше отбелязана за първа година в планинския град, като целта бе всеки да се освободи от стреса, напрежението и негативните емоции, както и да изразходва натрупаната енергия, да се срещне и запознае с нови приятели. Най-активно се включиха децата от община Разлог.

Боят си имаше и правила, които трябваше да бъдат спазвани. Задължително условие бе всеки да носи мека възглавница, както и да не се удрят хора без такива. Забранени бяха твърди и остри предмети във възглавниците, както и ударите по хора с фотоапарати или камери. Организаторите съветваха хората да си свалят очилата.

Реклама
Реклама
Реклама