Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2031502 www.bgdnes.bg

Дунав опасно приижда

Иво АНГЕЛОВ

Заради прииждащата от Централна Европа висока вълна се очаква нивото на река Дунав в българския й участък да започне да се покачва в края на седмицата, предупредиха от Министерството на околната среда и водите вчера.

То цитира прогнози на Немската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози, който се намира във Великобритания. Обявен е жълт код - повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна. Изпратени са и предупреждения до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции, както и АЕЦ "Козлодуй".

Реклама

Не очакваме Дунав да предизвика наводнения в българския участък, въпреки че в Западна и Централна Европа реката нанесе огромни щети и отне човешки животи, след като излезе от коритото си, обясниха пред "България Днес" от централата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе.

"Проблемите са основно в горния участък на реката. При нас обаче коритото е много по-широко и няма опасност Дунав да прелее", коментира дежурният хидрометеоролог в Русе. По негови думи увеличението на нивото в Германия с няколко метра при нас на много места ще бъде не повече от 20 см. Единствено край Видин и Лом водният стълб ще се повиши с около метър, но всички институции там са в готовност.

От агенцията обясниха, че покачването на Дунав в българския участък може да доведе единствено до заливането на малките островчета. Корабчетата с къси котви пък трябва да ги пуснат към дъното.

"На фона на преливащия Дунав в Западна Европа у нас още ден нивото на реката ще се понижава, едва след това ще започне покачване, което ще е с около 5 сантиметра на ден и почти няма да се усети. Нивото край Русе е 403 см, което е дори под средното за това време на годината. Така че призовавам хората да не се паникьосват", каза още хидрологът.

Водният експерт обясни и защо се стигнало до такава драматична ситуация в Германия и Чехия, където р. Вълтава излезе от коритото си. "Там мостовете са много ниски и лесно могат да бъдат залети. Друг основен проблеми е, че пропускането на водата е едва 2000-3000 куб.м в секунда, което е много малко и предизвиква покачване на нивото", разясни специалистът.

"В момента отводнителните помпени станции във Видинска област не работят, защото водата в отводнителната канална мрежа е в нормални граници. Всички те обаче са в готовност и ще бъдат пуснати в експлоатация при необходимост. Нивото на реката не е обезпокоително, но заради случващото се в Западна Европа се налага ситуацията да се следи с повишено внимание", допълни Димитър Йоцов, ръководител на звено "Хидротехнически район" - Видин.

Реклама

 

Рекорд в Германия - 12,2 метра

Нивото на водата в германския град Пасау достигна историческия максимум от 12,2 метра и продължава да приижда.

Около 120 военнослужещи са пристигнали в помощ на местните власти. В борба със стихията участват около 700 служители на противопожарните служби и доброволци. Поради наводнението се е наложила евакуацията на дом за възрастни хора.
На жителите на първите етажи в наводнените райони в града се е наложило да потърсят подслон при съседи или роднини.

Тревога е обявена и в десет града в района на Бавария.

Реклама
Реклама
Реклама