Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2031518 www.bgdnes.bg

Климатологът Симеон Матев: Жегата иде другата седмица

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Матев, какви са сезонните прогнози за лятото и кога ще е най-подходящо да се отиде на море?

- Очакванията ни са, че през юли и август градусите ще са по-високи от средната норма - 27-33 градуса. Това са най-честите температури, които са се случвали за 30 години назад. Тази година се очаква да е по-топло и често температурите ще бъдат над посочените стойности. Общо взето, когато човек си науми да ходи на море, не може много да се съобразява с времето, защото почивката се планира много по-рано. Хората трябва да разчитат на късмет и това, че живеем в климатичен пояс, в който през лятото преобладава слънчевото и топло време. Трябва някой да извади много лош късмет, за да уцели лошо време.

Реклама

- Каква е прогнозата за дъждовете, които много притесняват почиващите?

- По принцип в месечните прогнози не може да се каже дали ще вали на 10 юли или 5 август, а се посочва тенденция. И тя е, че юли и август ще бъдат топли. Количествата на валежите ще бъдат по-малки от нормите, като относително повече ще вали в Западна България. Така че тези, които са планирали почивка на морето, общо взето, могат да бъдат спокойни за една хубава слънчева почивка. Поне на този етап така се очертават нещата. Валежите ще бъдат в рамките на нормалното, дори и под нормалното. Не би трябвало да има проблеми с тях. Неизбежно е в някои дни да има дъжд. Валежите са интензивни, падат големи количества дъжд за кратко време, но това е в рамките на 1-2 дни. При една 10-дневна почивка обикновено 8-9 дни са слънчеви, а в останалите времето е по-динамично откъм валеж.

- Наскоро се появи информация, че това лято ще е едно от най-горещите от много години насам. Какво мислите за тази прогноза?

- Както всяка есен се говори, че предстоящата зима ще е най-студена от векове насам, така и в началото на лятото се пускат хипотези за свръхвисоки температури. Не съм се запознал в подробности с проучванията на тези климатолози или учени, но наистина излезе такава информация. Действително някъде ще е най-топлото, но това няма да е България. Най-топлото лято у нас беше миналата година, когато от повече от 120 години назад, откакто се правят редовни инструментални измервания на температурата у нас, бяха счупени всякакви рекорди. Шансът лято 2013 да е по-топло от миналото е минимален.

- Казахте, че температурите за юли и август ще бъдат над средните за тези месеци. Можем ли да очакваме стойности над 40 градуса?

- Обикновено има 3-4 периода през лятото, през които имаме особено горещо време. Тогава максималните температури са между 35 и 40 градуса. Тази година няма да направи изключение от предходните и отново ще имаме такива периоди. За съжаление в дългосрочен план не може да се конкретизира кои ще бъдат тези дни, колко време ще продължи и какви точно ще бъдат температурите. Това е недостатък на метеорологията - че в дългосрочен план не може да се конкретизира.

- Последните дни дъждовете много зачестиха. Кога най-сетне ще настъпи хубавото време?

Реклама

- Хладното време с чести превалявания, което в момента е над страната, е резултат от причината, която донесе наводненията в Централна Европа. За щастие ние сме в периферията на тези сериозни процеси и тук няма предпоставки за наводнения и щети. Това време от превалявания и прегърмявания през следобедните часове ще се запази почти до края на тази седмица. В неделя атмосферата над страната ще се стабилизира и това ще доведе до едно предимно слънчево време. Заоблачавания ще има само над планинските райони, където е възможно да превали. Ще се затопли и по-сериозно и в неделя максималните температури ще бъдат между 25 и 30 градуса. Следващата седмица ще започне със слънчево и топло време, а в равнинната част на страната вече ще бъде дори и горещо. Максималните температури в понеделник и вторник ще бъдат между 27 и 33 градуса.

- Валежите обаче сякаш са всекидневие.

- За юни е характерно, че е най-валежният период през годината, така че не бива да се изненадваме от честите дъждове. В сряда следващата седмица под влияние на проникващ по-хладен и влажен въздух от северозапад ще има отново превалявания. След това предстоят 4-5 слънчеви дни и отново ще се затопли с почти летни температури. Изненадата е, че точно с настъпването на лятото се очакват валежи, които ще започнат на 20 юни. През повечето дни на третото десетдневие времето над страната ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. Температурите най-често ще бъдат между 27 и 32 градуса. Следобед ще има гръмотевици, като най-голяма вероятност за такива има на 23 и 26 юни. Спокойно може да се каже, че през втората половина на юни ще имаме доста повече слънчеви часове и температурите ще са по-приятни.

- Кога да очакваме морската вода да стане приятна за къпане?

- Тази година се случи нещо необичайно, което много рядко се наблюдава по нашите географски ширини. Още в началото на май водата по нашето крайбрежие достигна температури между 19 и 22 градуса. В Бургас дори бяха измерени 23 градуса, което е доста прилична стойност и има условия за къпане. Но от няколко дни със захлаждането тя бързо се понижи и в момента по Северното Черноморие е 13-17 градуса, а по Южното - 17-19 градуса. В Шабла например, където водата е 13 градуса, къпането е направо невъзможно. Със затоплянето следващата седмица и изобщо по-топлото време до края на месеца бързо ще се повишава. В периода 20-и-30-и по нашето крайбрежие морската вода ще достигне температури от 19-21 градуса по северното крайбрежие и 20-23 по южното. Това вече са приятни стойности.

- Коментирахте, че миналогодишното лято е било най-горещото и тази година температурите ще са по-ниски. В същото време в целия свят се говори за глобално затопляне. Защо се получава разминаване?

- Разминаване няма. Като казваме, че тази година няма да е най-горещото лято, това не изключва нито глобалното затопляне, нито, че лятото ще е по-топло от нормалното. И точно тези високи температури са в синхрон с глобалното затопляне, което се наблюдава на цялата планета. Вече кой го е предизвикал - водят се най-различни полемики. Част от научното обществото е застъпило тезата, че човекът е виновен, а друга по-голяма част смята, че човекът е причинил малка част от затоплянето. Това са безкрайни спорове. Глобалното затопляне у нас се проявява с по-горещи лета и по-топли зимни месеци - пример за това е февруари тази година, въпреки че декември и януари си бяха нормални. От години наблюдаваме, че юли и август почти всяка година са с по 2-3 градуса над нормата, което за месец е изключително много.

Реклама
Реклама
Реклама