Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2032512 www.bgdnes.bg

Пенсиониран насила полицай осъди държавата в Страсбург

Бившият служител на бургаската полиция Иван Василев осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради натиск за пенсионирането му. Присъдено му е обезщетение от 1500 евро за неимуществени вреди и още 1100 евро за разноски.


Съдът в Страсбург решава, че ефектът от решението на петчленния състав е бил такъв, че като е отменил решението на долната инстанция, което е било благоприятно за жалбоподателя, по същество не му е предоставил никакъв шанс да бъде разгледано основното му оплакване срещу оспорената заповед.

Реклама

Европейският съд намира още, че "кумулативните последици от начина на разглеждане на делото от ВАС като първа и като апелативна инстанция са лишили жалбоподателя от правото му на справедлив процес по силата на чл. 6§1 от Конвенцията". Поради това Съдът установява нарушение на тази норма и присъжда обезщетение на жалбоподателя.

От папките по делото става ясно, че роденият през 1959 година бивш полицай е работил в системата до 2003 г. Тогава е принуден да подаде молба за пенсиониране. В противен случай бил заплашен от началника на РДВР - Бургас, че ще бъде уволнен дисциплинарно - уж не бил действал с необходимото усърдие при инцидент с хеликоптер. Според Василев обвиненията били неоснователни и не е имало никакви основания да му бъде търсено подобно наказание. Но, изправен пред заплахата да бъде санкциониран с най-тежкото дисциплинарно наказание и да бъде лишен от дължимото му обезщетение, той подава рапорт за пенсиониране.

Върху връчената му заповед за прекратяване на служебното му правоотношение той собственоръчно записал, че полага подписа си върху нея пряко своята воля, тъй като е подал рапорта под заплаха от дисциплинарно уволнение.

Тази заповед е обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС), като Василев прави искане да бъдат допуснати четирима свидетели, които да докажат, че върху него е оказан натиск, за да си подаде рапорта. Съдът обаче не допуска свидетелите, без да изложи аргументи. Независимо от това, тричленният състав отменя заповедта на министъра на формално основание. След жалба от страна на МВР петчленен състав отменя решението на тричленния състав и оставя в сила заповедта за пенсиониране.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама