Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2033467 www.bgdnes.bg

Коне разориха милиардер

Небеизвестният американски милиардер Халси Майнър профука необятното си богатство за по-малко от пет години и се превърна в поредния клошар по улиците на Сан Франциско.
Освен огромната финансова загуба 49-годишният компютърен гений съвсем скоро може да загуби и свободата си и да се озове зад решетките, защото е обявен за най-големия данъчен длъжник в Калифорния. За капак създателят на онлайн компанията за издателска дейност и новини CNET бе изоставен и от красивата си съпруга Шанън, която предпочете да си намери нов спонсор.
Пионерът в интернет търговията натрупа пачките си в края на миналия и началото на този век, когато сайтът му е супер популярен. Преди началото на световната финансова криза през 2008 г. той продава CNET за 1,7 млрд. долара на националната телевизия CBS. По същото време пласира на „Гугъл“ за $60 млн. втория си успешен онлайн проект "Гранд Сентрал Комюникейшън" и започва да се изявява като новоизпечен богаташ. Основното му занимание е да колекционира произведения на изкуството и да залага сериозни суми на конни състезания, които фактически го разоряват. Започва и строителен бизнес - в предградията на Сан Франциско инвестира 22 млн. в зелено, за да създаде копие на Версай. В крайна сметка проектът остава недовършен, а имотът е запориран от банка.
Възпитаникът на Университета във Вирджиния се изявява и на аукционни на "Сотбис", където често наддава милиони за ценни картини. Щастливите дни за Майнър свършват, когато три от произведенията на изкуството остават недоставени заради чекове без покритие. Кредитните институции отказват да изпълнят поредната прищявка на вече бившия милиардер и да го спонсорират с нови суми. Те даже искат от съда да наложи възбрана на имуществото му, с което да погаси предишни задължения. Магистратите приемат искането и на практика обявяват във фалит Халси. Той е принуден да разпродаде къщите и вилите си на безценица, но и това не стига да се измъкне от лошите си кредити.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама