Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2033982 www.bgdnes.bg

Вуйчото на прегазения Ангел от Катуница: Ц ар Киро откупи убиеца!

"Всички в селото сме потресени от наглата милост за убиеца на Ангел. Въпрос на време е да започнат размирици! Никой няма право да се подиграва с мъката на хората. Как така ще намалиш присъдата на човек, прегазил умишлено младо момче в разцвета на силите си", отчаяно проплака пред "България Днес" Веселин Христов, вуйчо на брутално прегазения Ангел Петров от Катуница. Повод за гнева му е решението на Върховния касационен съд, с което се намалява от 18 на 15 години затвор наказанието на убиеца Симеон Йосифов.

Ден след скандалното решение вуйчото на 19-годишния Ангел признава, че не е изненадан.
"Всички знаехме, че е въпрос на време парите на Цар Киро да заработят, и ето че това стана. Милостта за убиеца е поредното доказателство, че хората на Рашкови са над закона", допълва Веселин Христов.
Според Христов това е видно и от мотивите на Върховния съд. Макар да признават, че Симеон Йосифов умишлено е прегазил Ангел, магистратите приемат присъдата от 18 години за неприемливо висока. Според тях 15 години затвор са по-справедливи заради добрите личностни качества на убиеца, които му позволяват да се превъзпита в затвора.
"Това пълен фарс! Мотивите са изключително скандални. За разлика от първите две инстанции сега съдът приема, че Симеон Йосифов е примерен гражданин, който се занимава с търговия, за да издържа семейството си. Това е пълно безумие, защото по време на делото не бе показан нито един трудов договор, с който да се докаже, че той някога е работил и плащал данъци. Няма и регистрирана фирма, с която уж купувал стока от Турция, както твърди защитата. Като няма фирма, значи е търгувал незаконно, но никой не го съди за неплатени данъци и контрабанда. За мен е изключително нелепо такива опитни съдии да вярват единствено на думите на двама свидетели на убиеца. Както всички роднини на бандити, и те разказаха, че Симеон е най-добрият човек на света, но доказателства нямаше", обяснява вуйчото на прегазения Ангел.

Реклама

Прочитайки мотивите, той открива и още скандални факти. Оказва се, че върховните съдии не приемат за нещо нередно факта, че Симеон Йосифов бяга в Турция веднага след като прегазва Ангел. Точно бягството от страната става повод на втора инстанция присъдата на убиеца да бъде увеличена от 17 на 18 години. Тогава съдиите в Пловдив изрично посочват като утежняващо вината обстоятелство това, че Йосифов е направил всичко възможно, за да осуети разследването.
"Сега изведнъж бягството се приема за нещо нормално. Съдът приема, че убиецът не е избягал, а е отишъл да пазарува стока в Турция", възмущава са вуйчото на прегазения Ангел и продължава: За мен това е знак, че намалената присъда е купена от Цар Киро. Целта е да се затвори устата на убиеца. Така никога няма да се разбере кой е поръчителят и подбудителят на убийството на Ангел", допълва Веселин Христов.
По негова информация още след присъдата на първа инстанция през 2012 г. убиецът е искал да разкаже пред съда кой го е накарал да блъсне с колата си Ангел.
"Явно желанието му веднага е стигнало до ушите на Рашкови и те направиха всичко възможно да му затворят устата. Нямаше как да му издействат оневиняване, за това уредиха намаляване на присъдата", убеден е вуйчото на прегазения младеж.
Според него и без признанията на убиеца при добро желание прокуратурата е можела да установи кой е подбудителят на зловещото престъпление.
"По време на делото стана ясно, че Йосифов и другите цигани, дошли от Пловдив, са извикани от Цар Киро, след като е заплашил бащата на Ангел с убийство. При пристигането им дъщерята на Кирил Рашков Събка им е дала по 100 лева и ги инструктирала какво да правят. Едва след това пристигналите излизат из Катуница да се самопразправят с недоволните хора и се стига до убийството на Ангел. От други показания на свидетели стана ясно, че веднага след като е прегазил племенника им, Симеон Йосифов се връща в резиденцията на Цар Киро, който му дава някакъв пакет и му подсказва да бяга в Турция", допълва разказва вуйчото на Ангел.
Въпреки свидетелските показания до ден днешен обвинителите не желаят да разследват циганския барон и дъщеря му като подбудители на престъпление.
"За мен има достатъчно доказателства, че Симеон Йосифов е само изпълнителят. Много пъти сме питали прокуратурата защо не правят нищо, но те мълчат. Държат се надменно и не желаят да говорят с простолюдието. Казват ми само: "Правото е наука и не е като обикновения живот", връща се назад вуйчото на Ангел.
Самият той е наясно, че подбудителството е трудно за доказване.
"Поне да бяха опитали. Обаче не и не. Нарочно покриха случая и направиха всичко възможно да не се вдига много шум по делото. Така най-дребната пионка влезе в затвора, а тези нагоре естествено се отърваваха", убеден е Веселин Христов.

 

Инцидентът

До убийството на Ангел на 23 септември 2011 г. се стигна след конфликт между вуйчо му и роднини на Цар Киро. Веселин Христов подал сигнал в полицията, а веднага след това циганският барон заплашил него и майката на Ангел с убийство.
"Ще ви убия и двамата! Преди това обаче ще ви извадя очите! Къде е майка ти? Ще убия и нея!" - казал Кирил Рашков на Христов и демонстративно заплюл и двамата, пише в мотивите, с които Пловдивският апелативен съд наложи 18-годишната присъда на убиеца Симеон Йосифов. След това Цар Киро решил да демонстрира сила, като привикал от Пловдив колкото се може повече хора. Обещал да им плати по 100 лв. и да има безплатна храна и пиене. Пристигнали 10 автомобила с около 50 души. От обясненията на Цар Киро станало ясно, че задачата им е била да обикалят с колите из Катуница и да демонстрират присъствие в подкрепа на Рашков. Симеон Йосифов и други четирима души останали. Предвождани от внука на Цар Киро Кирил Рашков-младши, групата потеглила на обиколка из селото. След малко засекли Ангел заедно с баща му Атанас Петров и вуйчо му. Въоръжени с колове и ножове, циганите ги обградили и внукът на Цар Киро заявил, че вечерта ще изпълнят заканите си за убийство. Бащата на Ангел го изпратил до дома им, за да вземе летва, с която да се защитят. С нея родителят успял да удари въоръжен с нож мъж от тълпата. Внукът на Цар Киро, който бил въоръжен със сабя, отново се заканил на вуйчото, че ще му отреже главата. След като конфликтът утихнал, Ангел и роднините му тръгнали да се прибират. По пътя към дома им ги настигнал микробус, каран от Симеон Йосифов. След размяна на реплики Йосифов дал газ и прегазил Ангел. След това изчезнал от мястото, без да се опита да му помогне. По пътя за болницата младежът починал от раните си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама