Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2034038 www.bgdnes.bg

Видях мама с белезници!

35-годишната Гергана Червенкова, искана за екстрадиция от САЩ, за първи път се разплакала в килията, където е от близо месец. Жената не могла да преглътне, че за първи път не могла да присъства на рождения ден на сина си Борис, научи "България Днес".
"Майка му много му липсваше, но добре че имахме много гости и не се сещаше често", разказа съпругът на Гери - Димчо Червенков. Гергана се държала, но в последните дни клюмнала, защото се сетила как преди 4 г. получила контракции. Болките започнали на 1 юни, а малкият Борис се родил 4 дни по-късно. От началото на юни младата жена постоянно мислела за сина си. След като й дали карта, тя се обаждала на близките си от следствения арест на столичния бул. "Г. М. Димитров".
На децата си казала, че е в командировка. "Много ви обичам, липсвате ми. Надявам се скоро да се върна, за да ви целуна и прегърна", казала по телефона Гери на отрочетата си.

За Гергана Червенкова има искане за екстрадиция от Америка. Там тя е обвинена в наркотрафик и пране на пари. По тези обвинения може да получи до 68 г. затвор. Младата жена е работела като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн" ООД.
Задачата й била да обработва документи за продажби на лекарства през интернет сайт. Гергана не е имала никакви управленчески права и не е била оторизирана да сключва сделки. Именно заради това близките й смятат, че не може да й се търси отговорност, и се надяват да не се допусне екстрадицията на невинен човек.
6-годишната й дъщеря Нора видяла майка си окована с белезници по телевизията. "Видях мама в съда", признало момиченцето. Наложило се е роднините да я лъжат, че нещо не е разбрала. "Момиченцето ни разбира какво се случва, всичко й е ясно, но избягва да ни задава неудобни въпроси", смята Димо.
Благодарение на сключения граждански брак той е успял да стане частен защитник на жена си и така е придобил правото на свиждане почти по всяко време. "Гери се е амбицирала. Мотивира я и това, че е бивша спортистка - 10 г. се е занимавала с фехтовка", разказва мъжът й.
Компания на Гергана в килията правели сливенски затворнички. Вчера тя се зарадвала на поредното посещение. Този път зад стените на следствието дошли да я видят майка й Надежда и брат й, който живеел в Англия, със съпругата си. От няколко дни Гери имала радио и часовник.
Мъжът й Димо се е заел да събира доказателства за невинността й. Окуражил го отговор на писмото, което родителите на Гери - Надежда и Илия, бяха изпратили до президента, премиера и главния прокурор. От Министерския съвет (МС) съобщили, че са възложили проверка по случая на МВР, МВнР и Министерството на правосъдието. Резултатите щели да бъдат представени на някое от заседанията на МС. Близките на Гери планират да напишат и петиция до Европейския парламент. Те се надяват колкото се може повече хора да разберат за случая и да я подкрепят.
Случаят се очаква да се реши на 21 юни, когато Софийският апелативен съд трябва да реши дали да изпрати Червенкова на съд в САЩ. Магистратите изискаха доказателства, че прокурорът на район "Южен" на Ню Йорк е подписал обвинителния акт срещу българката и че няма да я сполети смъртно наказание.

 

Тарашили къщата пред децата


"Разстроени сме. Гери попадна в окото на бурята. Мислим само как да се измъкне", признават най-близките й.
Съпругът й Димо си спомня как при акцията през ноември цялата къща била претарашена пред очите на двете деца. След това те се травмирали и ревали в детската градина.
"Правехме планове за трето дете. Явно ще останат за по-нататък, ако американската съдебна система ни позволи", надява се Димо.
"Името на Гери бе опетнено. Искаме да се изчисти, но това не може да стане в България. Тук сезираме министри, прокурори, но никой не си мърда пръста, без Европа да се задейства. България трябва да й се извини", смята Димо. Все пак той признава, че въпреки всичко не смята да емигрира.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама