Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2034094 www.bgdnes.bg

Търсят майката на дете самоубиец

Майката на дете, което се опита да се самоубие от глад и жажда, изчезна безследно. Тя се мярнала за кратко в болницата в Ямбол, за да види детето, но след това пак се покрила, обясняват лекарите.

В същото време от полицията обясниха, че жената не се издирва, тъй като след инцидента е била с момченцето в болницата.

Реклама

"Тя не се укрива и пострадалото дете е нейният най-голям син. Ние сме извършили първоначална проверка, като всичко ще се докладва в районната прокуратура. Засега майката няма да бъде задържана", обясниха от полицията в Ямбол.

Ужасната случка с 11-годишното дете потресе целия град в неделя. Момченцето се хвърли от шестия етаж на жилището, в което било заключено. То веднага е настанено в болница с множество фрактури. Животът му бил спасен по чиста случайност, оказало се, че вместо да падне на плочките, се приземило върху пръстта под прозореца.
Според очевидци, преди да скочи, детето извикало: "Не искам да живея повече". То живеело заедно с по-малките си брат и сестра при баба си, която е с психични отклонения. Децата били заключвани и държани гладни. Те молели за храна и прескачали през балкона в съседните апартаменти, за да просят хляб. В жилището пък нямало ток и вода. Според съседи майката се появявала рядко и биела децата.
"Състоянието на момченцето е добро. То е стабилизирано, вън от опасност е. Има счупване на единия глезен и на китката на едната ръка. Прието е с доста оплаквания - болки в корема, предшоково състояние", обясняват от лечебното заведение "Св. Пантелеймон".

Медиците му направили контролно изследване дали има кръвоизлив в корема, като се оказало, че за щастие няма. При тест със скенер във вторник обаче се оказало, че има счупване и на кръстен прешлен, без да е засегнат гръбначният мозък. При таза предната срамна кост също леко е пукната, като не се налагала операция. Интервенция е извършена само на глезена.

Само първия ден майката на момченцето за кратко се появила в болницата. В следващите дни никой от роднините не дошъл да види какво е състоянието му. То било оставено съвсем само. Въпреки първоначалната информация, че детето опитало да се самоубие, вчера то обяснило пред лекари, че всъщност се е люляло на телта на балкона и така е паднало.

 

Социалните със сигнал за случая

Още през ноември 2011 г. социалните служби са получили сигнал за въпросното дете, съобщават от отдела в града. Тогава е предприета подробна проверка дали майката полага грижи, но не е открит риск за детето.
"Паралелно с това отделът продължава да работи със семейството и да наблюдава децата, тъй като през октомври 2012 г. е получен сигнал, че друго от децата е преживяло насилие", обясняват още от институцията.
Тогава детето е настанено в кризисен център и е изпратен сигнал до прокуратурата. Оттам отказват образуването на наказателно производство и прекратяват преписката. Работата по този случай не е прекратена. По-късно майката с най-малкото дете ползват социална услуга "Семейно консултиране и подкрепа".

Реклама
Реклама
Реклама