Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2035316 www.bgdnes.bg

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски: Аз съм щастлив баща

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Софиянски, разкажете за сватбата на дъщеря ви Ива, която строго бе охранявана от присъствието на журналисти.

- Това събитие вече отмина. Единствено мога да кажа, че съм щастлив баща.

- Лесно ли я дадохте на Антон Божков за съпруга?

- След 5-годишна връзка лесно се взимат такива решения.

- Дядо ще ставате ли?

- Сигурно ще стана. Все пак имам три дъщери.

- Очевидно не сте много словоохотлив по лични въпроси. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се отказа от имунитета си, за да бъде разследван за скандала с подслушванията. Какво мислите за това негово действие?

Реклама

- Не съм специалист по подслушването. Но мога да изразя съжаление, че този парламент захвана тези неща, вместо да се занимава с много по-належащи проблеми, какъвто е бюджетът. Аз очаквах да направят една актуализация на бюджета, защото БСП беше против този бюджет и гласува против него. Що се отнася до имунитета, трябва да припомня, че всъщност бях първият, на когото му се поиска имунитетът (През 2004 г. Софийската градска прокуратура започва разследване на 4 сделки на Столичната община и завежда 3 дела срещу Софиянски за престъпления по служба във връзка с продажбата на Централните софийски хали, на бизнес центъра на ул. "Гурко" 1 и на терен за строителство на "Милениум център". На 22 февруари 2006 г. той сам се отказва от имунитета си и съдебните дела срещу него продължават Ц бел. ред.). Внесох промяна в конституцията, която, слава Богу, беше гласувана от Народното събрание. Така депутатът вече има право да се откаже от имунитета си, защото преди аз да внеса тази промяна и да бъде гласувана, народният представител нямаше право сам да се отказва. Сега Цветанов се възползва от тази процедура и очевидно е било правилно, че съм я внесъл.

- Тоест косвено сте помогнали на Цветанов лесно да остане без имунитет?

- Мога само да го поздравя, че го прави това нещо. За мен това е достойна и правилна постъпка. Тя не би била възможна без промените в конституцията. Пак казвам, имам самочувствието на автор на това предложение, защото първи от трибуната на Народното събрание поисках да ми бъде свален имунитетът.

- Как си обяснявате голямото доверие, с което се ползва главният прокурор Сотир Цацаров? Сякаш от години не е имало човек на неговия пост, който да бъде харесван от толкова много хора.

- Повечето досегашни прокурори се съобразяваха изключително много с управляващите. Знаем примерно колко пъти промени позицията си Филчев според управляващите. Той е човек на Костов и първо беше с него в ролята на най-доверен негов човек. Дори от трибуната каза, че престъпниците в България са от лявата страна, посочвайки БСП. След това, щом БСП дойдоха на власт, той се обърна срещу Костов. Тогава започна да работи с БСП и заведе дела срещу жената на Костов и срещу мен. Именно това конюнктурно поведение, липсата на воля за противопоставяне и отсъстваща независима позиция на досегашните главни прокурори може би помага на Цацаров да печели доверие. Той дава вид на човек, който не е обвързан с нито една политическа партия. Нека да добавим това, че всички бяхме свидетели на начина, по който беше избран. Безспорно защитата на неговата кандидатура от него самия и позициите, които изрази по време на това директно предаване на заседанието на Висшия съдебен съвет, бяха изключително професионални. Показаха един силен професионалист и предполагам, че тогава хората го харесаха. В началото не беше много известен и аз не го познавах. Още тогава ми направи много силно впечатление начинът, по който той представи професионално вижданията си.

- Високият рейтинг може ли в един момент да му изиграе лоша шега?

- Трябва да бъдат предупредени всички, че с авторитета идват и големите очаквания. Защото трябва непрекъснато и всекидневно с всяка следваща стъпка да го защитава. При високия авторитет може би някои малки грешки могат да се простят, но не и сериозна. Затова му пожелавам успех!

Реклама

- Какво ви е мнението за ситуацията с тютюнопушенето - трябва ли да остане забраната или да падне?

- Аз не съм пушач, но съм на позицията на хората, които искат да се разреши да се пуши. Няма нужда да си създаваме лъжливи илюзии, има и начини, по които да си запазим здравето. Истината е, че не можеш да си сменяш позицията през 5 минути. Накараха ресторантьорите и хотелиерите да направят големи инвестиции, за да създадат безопасна обстановка, а след това от чист популизъм им се качиха на главата. Категорично съм да се отмени забраната, като отново искам да посоча, че аз не пуша.

- Отпадането на забраната няма ли да ни отклони от курса, който като държава - членка на ЕС, спазваме?

- Не. В целия Европейски съюз е точно така - има места, където можеш да пушиш, има места, където не можеш да пушиш. Така е например в Чехия. Аз имам пресен спомен оттам от януари месец. Влизам в заведението - в лявата стая се пуши, в дясната не се пуши. Точка! Не бива да лишаваме хора от удоволствието при влизането им в ресторанта да изпушат по една цигара. Не трябва да ги ограничаваме и ние, непушачите, трябва да се съобразим с това. Искам да ви попитам какво правим в следния случай - жена ми пуши, а аз не пуша? Да не ходим никъде заедно, защото тя трябва да тича навън, а аз да стоя сам на масата? Нека не ставаме по-големи католици от папата. Омръзна ми начинът на работа на предното правителство да прави това, което каже Брюксел. Брюксел кихне, ние се разболяваме.

Реклама
Реклама
Реклама