Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2036299 www.bgdnes.bg

И Каспаров стана емигрант

Бившият световен шампион по шах и противник на Кремъл Гари Каспаров също напусна Русия от страх да не бъде вкаран в затвора.

50-годишният опозиционер, едно от лицата на протестите срещу преизбирането на Владимир Путин за президент, обяви от Женева, че няма да се връща в родината си. "Пътувах често навън и допреди няколко месеца редовно се прибирах. Но ако сега се върна в Москва, няма да ми позволят пак да изляза", обясни той в аудиозапис, качен на интернет страницата му.

Реклама

По думите му разследванията срещу руски опозиционери ще засегнат и него. Каспаров вече два пъти бе арестуван заради участие в неразрешени акции в Москва. Той е сред учредителите на "Другата Русия" и "Солидарност" - движения, които се обявиха срещу узурпирането на властта от Путин и кликата около него.

Тези дни в руската столица започва мащабен процес срещу 12 демонстранти, участвали в големия митинг срещу Путин на 6 май миналата година. Тогава сред водачите на шествието беше и Каспаров, който по-късно бе разпитван и като свидетел.


Според руските медии Каспаров отдавна живее предимно в чужбина. Твърди се, че през 2009 г. шахматистът си е купил апартамент в Ню Йорк, където се премести и семейството му.

Преди седмица съдбата на политически емигрант избра и авторитетният икономист Сергей Гуриев, шеф на Новата икономическа школа в Москва. 42-годишният учен пристигна в Париж с еднопосочен билет, а в специално обръщение посочи, че се страхува да не сподели съдбата на тикнатия зад решетките обигарх Михаил Ходорковски.

По-рано Гуриев беше назначен като правителствен експерт в делото срещу бившия президент на нефтения гигант "ЮКОС", но публично обяви, че обвиненията срещу него са скалъпени.

Реклама
Реклама
Реклама