Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2037000 www.bgdnes.bg

Бисери на зрелостници: Пейо Явор е български писател, написал „Баджанаци“

След като резултатите от държавните зрелостни изпити са вече ясни, в социалните мрежи хит са бисреите, които зрелостниците са написали по темата за „Изгубената родина" от стохотворението на Пейо Яворов „Заточеници".

Сред бисерите на дванайсетокласниците са, че "Яворов се сбогува със сушата, защото е заклещен на един кораб", съобщи Дарик.

Реклама

Друг зрелостник твърди, че "Яворов е написал стихотворенията "Арменци, "Евреи" и "Баджанаци". Също така: "ЗаДоченици!", "Стихотворението "Заточеници е интерпретативно съчинение.", "В третия стих се казва как ги е продал КМЕТЪТ."

Сред най-популярните изцепки на зрелостниците в социалните мрежи са твърденията че „Пейо ЯВОР е български писател". И "Яворов в това стихотворение описва българския народ като заточен на един кораб".

Модерен прочит на поезията му е твърдението че "Яворов е имал и съпруга, и любовница, но умира твърде млад". И още: "Яворов много страдал заради едно трагично събитие в живота си - самоубийството на дъщеря си Лора."

Според друг дванайсетокласник, "Ако се задълбочим по-дълбоко в определени творби, може да открием дълбок и тежък аспект".

Лирическият герой и темата за изгубената родина в стихотворението някои зрелостници определят така:

"Лирическият говорител и неговата дружина обичат всеки стрък и всеки клон от родината".

Реклама

В своето интерпретативно съчинение анонимен зрелостник твърди, че "Всичко, що синее и зеленее - това е България!".

"Лирическият герой ОПЯВА своя роден край, понеже заминава за чужбина."

"Героят вижда как Вардар, Дунав и Марица ще греят в гроба му."

В есето на друг намираме твърдението, че "Човек, изгубил родината си, се превръща в предадено животно." И "Без родина човек живее само на повърхността на света."

Реклама
Реклама
Реклама