Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2037054 www.bgdnes.bg

Майката на загиналия на Черния Великден Трифон: Убиха сина ми и ходят по дискотеки

Иво АНГЕЛОВ

"Убийците на сина ми Трифон ходят по дискотеки и се забавляват. Изобщо не се държат като подсъдими лица. Разбирам ги, че са живи хора и сега като млади им е времето да излизат по заведения. Но също така смятам, че трябва да показват благоприличие пред обществото и сивото им вещество да им подскаже, че трябва да се покрият." Това заяви пред "България Днес" майката на загиналия на Черния Великден Трифон - Катя Трифонова.

На 23 април 2011 г. в Симеоновград точно на Великден 24-годишният Данаил Георгиев прегази шестима младежи - Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон и Мелин, които отиваха на църква в празничната нощ. Децата загинаха на място, а други двама - момиче и момче, бяха тежко ранени. На 25 февруари 2013 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Хасковския окръжен съд в частта, с която подсъдимият Данаил Георгиев, шофирал автомобила, е осъден на 12 години затвор при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява МПС за срок от 15 г. за смъртта на повече от един човек. Присъдата на братовчед му Живко Желев, който дал ключовете от колата, бе намалена на 7 г. лишаване от свобода и на 10 г. лишаване от право да управлява МПС.

Реклама

Експертизи показаха, че Данаил карал "Опел Вектра" с висока скорост, загубил управление и се ударил в стълб, след което колата се преобърнала и премазала преминаващи пешеходци. Инцидентът стана на ул. "Съединение" около 23,50 часа. Младежът шофирал след употреба на алкохол, а книжката му била издадена преди три месеца.

Първоначално Желев бе осъден на 10 години затвор и забрана да управлява моторно превозно средства в продължение на 13 години. Според пловдивските магистрати обаче "първоинстанционният съд не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства". От Пловдивския апелативен съд уточниха, че за такива са приети чистото съдебно минало на Желев, младата му възраст, добрите му характеристични данни, както и очевидното разкаяние от действията му, което е демонстрирал по време на процеса.

"Чичото на Данаил е отворил едно малко заведение, което се намира в гараж в Симеоновград. Данаил по цял ден пие кафета там и си рови из телефона. Не работи и по цял ден се чуди какво да прави. Дечица от града ми звънят да ми разказват, че ходил по заведения и изобщо не се чувствал като престъпник. Около Великден минавах заедно с мъжа ми и го видях пак да седи в заведението на чичо си. А то е много близо до улицата, където бяха убитите децата ни", допълни почернената родителка.
Трифонова няма представа кога делото ще се гледа на последна инстанция - Върховен касационен съд. "Тази седмица със съпруга ми получихме призовки да подпишем жалбите си в съда в Пловдив. След това те трябва да бъдат разпратени по адвокати. Магистратите са в лятна почивка през август и вече не знам кога ще бъдем на трета инстанция. Настояваме за максимална присъда и ми се иска да вярвам, че съдът ще вземе правилно решение", каза още Катя. И добави: "Децата ни бяха неразделни, преди да загинат. Сега всичките родители сме така - едно цяло сме. Постоянно се подкрепяме и често се събираме. И добре че сме заедно, защото сами щяхме да грохнем. Всеки уикенд ходя на гробчето на Трифчо. Не ми се живее повече. Искам да легна, да затворя очи и повече да не се събудя."

Майката признава, че не е загубила вяра и докрай ще се бори за поне частична справедливост за загиналото й дете. Тя осъзнава, че това няма да го върне сред живите, но ако има осъдителна присъда с много години затвор, това може да послужи за пример на много шофьори и вероятно ще станат по-внимателни, когато управляват автомобилите си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама