Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2037104 www.bgdnes.bg

Роми отвлекли Стефания

След близо 3-месечно издирване 27-годишната Стефания Николова бе открита в Стара Загора. Момичето, което има психични отклонения, вдигна накрак полицаи в различни градове на страната, докато най-накрая било открито в семейство от старозагорското село Николаево, научи "България Днес".
Стефания е обявявана за издирване 6 пъти досега. Заради болестта си тя била с разбиранията на малко дете - наивна и лесно се поддавала на манипулации. От това се възползвал млад ром, с когото тя въртяла любов. Младежът, който злоупотребявал с алкохол и наркотици, и преди се е възползвал от девойчето. Карал я да проси по столични молове, а с парите я принуждавал да му купува цигари и алкохол.

Разследващите подозират, че именно любовникът може да е пласирал Стефания по някой от каналите за трафик на хора. Така тя се озовала в Старозагорско, където прекарала почти цялото време, докато била в неизвестност. Ромската фамилия я приютила срещу уговорката да изкарва пари от просия. Мургавите домакини решили да използват болното момиче, за да се препитават. Това обаче им изиграло лоша шега, защото именно така били разкрити.
В сряда вечерта майката на Стефания - Параскева Николова, призова от телевизионния екран хората да й помогнат, за да открие дъщеря си.

 Призивът е бил видян от благодетелка на болното момиче. Жената случайно зърнала на екрана момичето, на което помогнала преди няколко дни. Тя си спомнила, че девойката дошла да проси в заведение. След като я съжалила, й дала някой лев. Състрадателната жена набрала бързо тел. 112 и съобщила на униформените къде е видяла издирваната.

Реклама

В района се оказал полицейски патрул на СОД. Униформените се насочили към заведението. За късмет точно в този момент търсеното момиче било отново там, за да иска пари от клиентите. Така Стефания се озовала в районното управление в Стара Загора.
Полицаите се видели в чудо какво да правят момичето. Удивлявали се на какво основание могат да я задържат, при положение че е пълнолетна. При такива случаи, ако пълнолетен гражданин е обявен за издирване по молба на близките му, той може да поиска да го освободят, без да се уведомяват хората, които го търсят.
При Стефания казусът бил по-различен. ТЕЛК й бил присъдил 75% инвалидност заради болестта й. Това дало основание на полицаите да я задържат, докато попечител не дойде да я вземе. Към града на липите веднага тръгнала сестрата на Стефания, за да я прибере.

По-голямата сестра на изчезналата починала от заболяване на 21 април.
"За 20 дни загубих и двете си деца", проплака майката Параскева пред Нова тв. Тя пуснала за издирване дъщеря си на 27 март. Момичето излязло от вкъщи към 10,30 ч. сутринта и повече не се върнало.
След изчезването на Стефания тя пуснала обява в интернет и започнала собствено разследване. Тръгнала по следите на дъщеря си, които я отвели до Ихтиман.
"Отидох до Ихтиман, влязох в гетото. Спрях тийнейджърки на 16 г. Те я познаваха, знаеха за психичното й заболяване, но не можех да ги разпитвам, нямам такива правомощия", жалваше се притеснената майка.
По реакцията на събеседниците й майката разбрала, че момичето й е било там, но нищо не можела да направи.
"От 2010 г. досега Стефания е обявявана за издирване 6 пъти. В 4 от случаите съм я намирала сама или тя е търсила контакт с мен. От полицията не срещнах адекватно съдействие. Те приеха нещата рутинно, като поредното й отсъствие", жалва се Параскева.
Тя обяснява още, че с дъщеря й трудно се контактува. Когато се прибирала в дома си в столичния кв. "Редута", не казвала къде е била и криела хората, с които прекарва времето си.

Дирели я под дърво и камък

През тези почти 3 месеца полицаи от различни градове на България търсели момичето къде ли не. Те организирали 3 полицейски операции и разпитали над 25 свидетели дали знаят къде е Стефания. Разпитвани са и хората, при които тя преди е отсядала, но те отрекли да знаят нещо за изчезването. Униформените ходили до Ихтиман и други точки на страната, за да търсят следи от момичето. Сега разследващите ще проверяват и версията дали Стефания не е склонявана да проституира.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама