Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2039077 www.bgdnes.bg

Човешка пирамида се срути с гръм

Опит за нов световен рекорд в строене на човешки пирамиди се провали с гръм и трясък в градчето Грасиа близо до Барселона.

Оригиналният спектакъл, който е част от културното наследство на Каталуния, е изключително популярен в тази част на Испания и се практикува от много хора. В него наравно участват млади и стари, които дават мило и драго да издигнат към небето най-високата кула от човешки тела.

Реклама

За "катерачите" от Барселона и околностите обичаят е издигнат почти в култ и е въпрос на престиж да държиш рекорда. За съжаление обаче членовете на Castellers of Barcelona не успяха да построят пирамида от 10 обръча от хора, а провалът бе особено болезнен, защото мнозина от тях се стоварили върху тълпата отдолу. Множеството хора, които стоят в основата, се наричат пиня и тяхната цел е да поддържат тежестта.

Смелчаците от трупата Castellers of Barcelona бяха на косъм от успеха, но техният т.нар. enxaneta, момче на 5-6 г., който се качва най-отгоре, не успя да покаже четири пръста, за да даде сигнал, че човешката кула е завършена. Традицията гласи, че пръстите на ръката представляват четирите ивици на каталунския флаг. Кулата е успешна, когато етапите на нейното създаване и разваляне се правят в пълна последователност, едновременно от всички участници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама