Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2040179 www.bgdnes.bg

Биячи заплашвали лекари: Ще ви заколим!

"Ще ви отрежем главите, ще ви заколим", чули тримата медици, преди да бъдат зверски пребити от разбесняла се тълпа. Д-р Красимир Йорданов, медицинската сестра Русия Илиева и шофьорът на линейката Славейко Белишки бяха претрепани от озверели близки на 15-годишно момиче.
Инцидентът стана на 24 май вечерта, когато Ленко Панов поканил десетки гости на абитуриентския бал на сина си. Празникът бил полят обилно с алкохол и резултатът не закъснял. Чашките дошли в повече на 15-годишно момиче, което било от гостите. Присъстващите повикали линейка, но лекарите дошли след около 30 минути.

Те били посрещнати на нож в столичния кв. "Овча купел". Един от тълпата директно се заканил на д-р Йорданов, че ще го убие. Разследващите все още търсят кой е бил.
Медицинската сестра била свалена насила от линейката. На земята тя отнесла юмруци и ритници, след което била влачена и скубана за косата. Шофьорът от Спешна помощ Славейко Белишки тръгнал да звъни на полицията, но тълпата буквално го измъкнала навън и започнала да го дърпа и бие. Според медиците всички от хунтата били пияни, а някои и дрогирани.
През това време лекарят Йорданов прегледал тийнейджърката и установил, че е само пияна. Натоварил я на линейката и тръгнал да помага на хората от екипа си. Тогава започнали да бият и него. Пострадалите се отървали със синини и охлузвания.
За побоя бяха задържани Ленко Панов, Илия Димитров и Даниела Николова. Няколко дни по-късно Софийският районен съд реши, че срещу тях нямало никакви доказателства, и ги пусна без мярка за неотклонение.

Реклама

Вчера се разбра, че прокуратурата не е имала против освобождаването на Димитров и Николова. Не така стоят нещата за авера им Ленко. Градският съдия Иво Хинов прецени, че срещу него има достатъчно улики, и биячът, който дойде свободен, си тръгна с белезници от съдебната зала.
Магистратите събрали данни, че именно той е бил инициатор на побоя над медицинския екип и освен това е счупил с камък предното стъкло на линейката. За установяването на фактите от фаталната нощ помогнали нови разпити на свидетели и пострадали.
Градските съдии не се съгласиха с районните си колеги, че е имало грешки на разследващите при взимане показанията на пострадалите.

Защитата се възпротиви на разпознаванията, които били дискредитирани. Оказало се, че вторите разпознавания са осъществени ден след първоначалното гледане на мерките на задържаните. Така лицата им са се появили във вечерните новини и в сутрешните блокове. Затова пострадалите са имали възможност да дадат по-точно описание на нападателите си, което не са сторили в началото. "Нападателите са били повече от 15, поради което не е възможно да се посочат индивидуални белези на всеки от тях", отсече съдия Иво Хинов.
В разпознаванията участвали едни и същи лица, оплака се адвокатът на Панов. Биячът бил познат и по снимки, сред които преобладавали лицата на известни престъпници. Така се увеличавала възможността те да отпаднат и той да остане заподозрян. Съдът не се съгласи с тази теза, защото едва ли медицинските лица били запознати с криминалния контингент.

"Показанията срещу мен са противоречиви и не съм съгласен с тях", заяви с адвокатска ловкост обвиняемият Панов пред съда. По думите му шофьорът Белишки е преразказвал чутото от колегите си.
"Не смятам да извършвам нови престъпления. Имам бизнес, имам планове със семейството си. Имам две момчета, които сега навлизат в живота. Всичко е съшито с бели конци", оплака се Панов.
Магистратите не се смилиха над него и разпоредиха той да бъде задържан. На свобода можел да извърши друго престъпление, предвид това, че не е сдържал агресията си при пристигането на екипа. С това е попречил на лекарите да си свършат работата, като е застрашил и живота на пациентката, за която били повикани. Панов ще остане в ареста за постоянно.
Инцидентът определи дневния ред на първото заседание на 42-рото Народно събрание, което реши нападенията над спешни медицински екипи да се наказват по Наказателния кодекс.


Участници в мелето - без обвинения

Някои от участниците в побоя може да останат без обвинения, тъй като може да не бъдат разпознати, допускат от прокуратурата. Инцидентът се е разиграл около 2 часа след полунощ, когато е било доста тъмно, обясни прокурор Детелина Йотова.
Разследващите не са взели записите от камерите на къщата, защото са частна собственост. Единствено от собственика зависело дали ще ги даде.
По повод нараняванията на лекарите впоследствие прокуратурата можела да прецени да повдигне ново обвинение за лека телесна повреда по хулигански подбуди. За другите двама обвиняеми медиците казват, че и те са ги удряли, но на този етап няма доказателства срещу тях.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама