Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2043664 www.bgdnes.bg

Тотомилионерът изрови 8 кила злато

Тото милионерът от Перник Росен Русимов е извадил почти осем килограма злато от рудник Катрище, където инвестира част от спечеления джакпот, разказа самият той пред "България Днес".
Добивът се е увеличил в последните няколко месеца, след като на обекта били докарани модерни машини. Досега там са добивани предимно въглища и по-малки количества от благородния метал. Няма точни данни за количеството злато, което се съдържа в района на кюстендилското село. Проучванията предстоят. Катрище е описано като перспективен район за добив в книгата "Златните находища на България", написана от експертен авторски колектив.


Много чужди компании се интересуват от разработване на залежите в нашата страна и разработването им се счита за изключително перспективен бизнес.
"За момента работата върви добре - признава Русимов. - Не продаваме добитото злато, защото цената му винаги се покачва във времена на криза. Очаквам, че така ще стане и сега. В момента фирмата няма нужда от пари и е по-добре да разполага с актив, който рядко губи от стойността си в дългосрочен план."
Освен в бизнеса си Русимов инвестира пари и в апартаменти. В родния му пернишки квартал "Монте Карло" се майтапят, че взима пример от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Всички приятели на Росен са категорични, че парите изобщо не са го променили. От години той си пие сутрешното кафе на едно и също място и сега не изневерява на този навик. Вечер в същото заведение не пропуска сбирките на футболисти и фенове от кварталния отбор.
През уикендите Русимов пътува за Сандански, където има хубав апартамент, или отива за риба по река Струма. Понякога отскача до свои другари в сръбския град Босилеград.
Решил е да ремонтира къщата си в Перник и за целта е наел двама от най-добрите специалисти в града. Майсторите от село Бабица Росен Лазаров и Пламен Маджаров работят само за най-големите баровци. Те са известни с това, че взимат изключително скъпо, но работят прецизно.
Междувременно Русимов продължава битката за половината от своята печалба. Над 2,5 млн. лева от джакпота са под запор на данъчните. Тече проверка дали в миналото тото милионерът е платил всичките си дължими налози към държавата.
"От НАП отново удължиха срока за окончателно решение по случая. Сигурен съм, че в крайна сметка ще си получа парите", убеден е Русимов.

Ценна инвестиция

"Всички причини хората да купуват злато през последните няколко години си остават валидни - твърди Адриан Дей, портфолио мениджър в "Ейдриън Дей Ассет Мениджмънт" в Мериленд. - Особено с оглед на тенденцията за печатане на пари и обезценяване на валутите."


В момента цената на златото на международните пазари се колебае, но доста инвестиционни фондове препоръчват вложения в благороден метал. Рекордна беше цената от 1921.15 долара за тройунция от септември 2011 г. В момента тройунция злато струва около 1400 долара.

Първа е мина "Злата"

Първото индустриално добито злато в България е намерено в Пернишко. Мястото е мина "Злата" край Трън.
Парче самородно злато, което тежи 150 грама, а 85 на сто от него е чиста проба от благородния метал, получава цар Борис III на 4 октомври 1939 година. По това време английска компания разработва

находището. Шефът на мината се казва Джон Мидълтон. Той решава да направи ценния дар от името на фирмата си. Мидълтон пише молба до началника на минния отдел в Министерството на търговията, промишлеността и труда. Англичанинът иска "да замоли министъра" да предостави на Негово Величество изпратеното от него парче. И до днес продължава проучването на златни находища в Трънско.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама