Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2044032 www.bgdnes.bg

Гном живее с братя гиганти

Джудже, страдащо от свръхрядко заболяване, има братя великани.

21-годишният Ник от щата Джорджия, САЩ, е висок едва 90 сантиметра. Той страда от т.нар. първична недоразвитост - генетична малформация, която пречи на развитието на организма. Болестта се среща едва при 100 човека в целия свят.

Най-странното е, че братята на Ник са исполини, високи почти 2 метра. 18-годишният Левис и 24-годишният Травис приемат съвсем нормално недъга на брат си, без това да пречи на семейните им отношения.

Реклама

"Винаги се шегуваме с Ник, че сме му откраднали гените за растеж", споделя пред в. "Сън" Травис. А Левис допълва, че се отнася с уважение и респект към баткото, който е с цял метър по-нисък от него.

Много от близките на Ник смятали, че момчето нямало да доживее до 20-ия си рожден ден. Нисичкият младеж е претърпял 8 операции, включително и 4 за премахване на мозъчни аневризми. Лекарите казват, че бъбреците му функционират на едва 30 процента. Гномът се храни предимно с яйца и макарони, за да оцелее.

Ник геройски се справя с несгодите и дори се записва в колеж, който завършва догодина. Майка му Шели е горда с него: "Той е толкова весел човек. Обича да впечатлява девойките с разни трикове, който ръстът му позволява да прави. Чувствам се, сякаш имам дете, което никога не пораства", казва 48-годишната американка.

Учени от Шотландия сега се опитват да разберат причинителите на рядката генетична мутация, както и да потърсят начини за лекуването й.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама