Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2044047 www.bgdnes.bg

Космонавт №2 с парцел на Луната

Вторият българин, който летя в космоса - Александър Александров, си е купил парцел на Луната. Това призна пред "България Днес" самият космонавт.
Според него подобни космически инвестиции са си чиста авантюра, но е приятно усещането да притежаваш част от друго небесно тяло. Александров не разкрива подробности коя част от Луната вече е негова собственост, но така завинаги ще остане свързан с Космоса, след като вече не лети.

Оказва се, че бизнесът с продажби на парцели на спътника на Земята е доста успешен, но само за един бизнесмен. Американецът Денис Хоуп от Гарднървил, щата Невада, е на 65 години и "притежава" Луната. Подобно говорене за собственост звучи нереално, но бизнесменът е действал находчиво. Договорът за открития Космос от 1967 г. ясно посочва, че нито една държава не може да упражнява контрол или суверенитет над небесните тела. Точно поради тази причина американският инвеститор е подал заявление за собственост пред ООН и твърди, че вече е в правото си да продава парцели от Луната. Към днешна дата Хоуп е продал около 200 парцела на цена само 20 долара парчето. Към тази сума са добавени още 1,5 долара лунна такса и 2,50 долара, които са необходими за поставянето на името на купувача върху документа.

Реклама

Американецът твърди, че вече е продал доста от парцелите си, а интересът не стихва.
"В момента се готви не само усвояването на Луната, но и на Марс, а и на други планети. Новите технологии позволяват смело да се усвоява Вселената, така че е нужно обединение на човечеството, за да могат тези скъпи програми да се финансират от всички държави. Това е бъдещето, тъй като суровините на нашата планета са изчерпани и рано или късно трябва да се усвоят както Луната, така и другите планети, тъй като там има много големи залежи на всякакви минерали и руди, които биха помогнали за оцеляването на човечеството", обясни Александров, който също може да се похвали като горд собственик на част от Луната.

Според него е далеч по-безумна идеята да се продават еднопосочни билети за Марс, тъй като пътуващите хора са обречени на гибел. Въпреки изказването му обаче над 80 000 души за рекордно кратки срокове заявиха участие в бъдещата колония, която трябва да засели Червената планета. Сред кандидатите за полета са и двама българи - студентката Надежда Томова (29 г.) и безработният Пламен Николов (31). Те са платили по 14 долара за участие в глобалния проект на Mars One. Холандска компания иска да основе първата човешка колония на Червената планета през 2023 г. и да я показва на живо по телевизията. С първия полет там ще отидат само четирима души. Регистрацията за участие започна на 22 април и продължава до 31 август т.г. Шефът на Mars One Бас Лансдорп се надява накрая броят на кандидатите да надхвърли половин милион.
"Това е публично самоубийство, което ще се извърши пред погледите на милиони души. Но има всякакви хора, които са склонни да участват в подобни авантюри. Иначе гледам положително на космическия туризъм, тъй като тези средства отиват за развитието на космонавтиката. Колкото повече туристи има, толкова повече пари ще има за космонавтика. Туристите не могат да ги вземат със себе си на онзи свят, така че по-добре да ги дадат за благото на човечеството", обясни Александров.

Родният космонавт коментира и тема, която вълнува много хора, които не са летели в открития Космос - дали съществуват извънземни. "Би трябвало да има. Вселената е толкова голяма, че не е логично само ние - жителите на Земята, да сме единствените живи същества. Има доста форми на живот, така че във Вселената би трябвало да съществуват и други цивилизации освен нашата. Егоизъм е да се самозалъгваме, че сме само ние", заяви летецът, който е носител на редица държавни отличия.

 

Мадона и Том Круз също с имоти

Сред собствениците на извънземните имоти са няколко бивши американски президенти, знаменитости като Мадона, Том Круз, Марая Кери, Клинт Истууд и Никол Кидман.
500 хиляди квадратни метра от естествения спътник на Земята са закупили дори израелските военновъздушни сили. През 2006 г. се появи информация за представителство на Лунното посолство и у нас, като парцелите тогава се продаваха за 40 лв. за 4 декара, а над 300 българи закупиха терени. Кога ще могат да посетят имота си обаче не е ясно. През 2005 г. китайските власти затварят представителството на Лунното посолство в страната, тъй като определят продажбата за "измамна и нелегална".
Американската компания на бизнесмена Хоуп продава парцели не само на Луната, но и на Марс, Венера и Меркурий. Над три и половина милиона души вече притежават имот на спътника на Земята.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама