Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2044230 www.bgdnes.bg

Нашенци събличани голи и бити жестоко в затвора в Гревена

Затворници в гръцкия затвор в Гревена, сред които има и българи, са били подложени на ужасно насилие.

Това се е случило още на 13 април тази година, но и досега никой ги е защитил съобщава бургаският сайт "Флагман".

Реклама

Консулът в Солун искал да отиде в затвора и да говори с пребитите мъже, но от посолството в Атина не му разрешили, защото щял да похарчи много пари за пътни.

"Това е цинизъм", казват близки на пострадалите.

Според тях насилието е дело на гръцки маскирани полицаи, които не са част от затворническата охрана.

"Нямаме представа каква е причината, но нахълтали безцеремонно в килиите и още там започнали да бият хората с електрошокови палки. После ги извели в коридора, поставяли ги на колене и ги закопчавали с белезници. Накрая ги отвели в някакъв салон. Там ги съблекли чисто голи, около 30 човека, и започнали да претърсват дрехите им, без да дават никакви обяснения. От ударите краката на брат ми са били мораво-сини", разказва близка на един от пострадалите, пожелала анонимност.

В килиите хората заварили при връщането си пълен хаос - изпочупени телевизори, заляти с олио и кафе лични вещи, MP3-ка, хвърлена в чаша с вода, за да не става нищо от нея, поляти с веро цигари.

По случая е започнала проверка. Битите за прегледани първо от затворническия лекар, а после и от медик, дошъл специално от Атина. Той обаче пристигнал след близо седмица, когато следите от побоя вече не били толкова пресни.

В Гревена лежат не малко българи, много от които нямат окончателни присъди, но стоят с години зад решетките, без да им бъде дадена по-лека мярка за неотклонение, коментира бургаският сайт.

Реклама

Такъв е случаят с Борислав Борисов от Враца, Светлин Георгиев от Силистра, Анатоли Петров от София и Константин Костов от Берковица. Те са осъдени през 2010 година за трафик на хора - първите трима на по 25 години затвор и по 120 000 евро глоба за всеки, а четвъртият - Константин Костов - на 13 години затвор и 23 000 евро глоба.

Българите са осъдени на първа инстанция въз основа на показанията на един-единствен полицай - Пантелеймон Хадзигеоргакидис. Имат право на обжалване, но то е насрочено чак за 19 юни 2014 година.

По неофициална информация и четиримата са сред битите затворници при безпрецедентното насилие.

Реклама
Реклама
Реклама