Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2044232 www.bgdnes.bg

Мистична флотилия открита в Англия

Мистична древна флотилия бе открита на дъното на пресъхнала река. Недалеч от английския град Питърбъро в графство Кеймбриджър съвсем случайно бяха намерени 8 плавателни съда от прастари времена. Дървените канута се оказаха на възраст 3 хил. години, пише вестник "Дейли мейл".

Първоначално местни жители забелязват странен дървен предмет, показал се от коритото на изчезнал поток. Те се обадили в йоркското археологическо дружество, откъдето изпратили екип на място. Учените извадили от калта още 7 лодки в изненадващо запазено състояние.

Реклама

"По корпуса на една от тях има интересна декоративна резба. Друга от ладиите е с широка палуба и видими следи от пушек, което предполага, че на нея са приготвяли улова", разказва археологът Йън Пентър.

Всяка от старинните лодки е издълбана от ствола на цяло дърво, най-вече дъб и елша. После са били покрити с по няколко слоя вар. Според шефката на научния екип Кери Мърел някои от гемиите многократно са ремонтирани, а пукнатините им запълвани с глина, за да не пропускат вода. Но две-три изглеждат като съвсем нови и с тях е плавано твърде малко.

Археолозите освен това забелязват, че от тях умишлено са махнати напречните гради. Това ги навежда на мисълта, че 8-те лодки умишлено са потопени. Прави впечатление, че не всички са на еднаква дълбочина, а и времето на потапянето е различно.

Затова Пентър смята, че са принесени в дар на древните богове или духове. Това се потвърждава и от намерените в пресъхналия приток метални предмети - мечове и копия.

Архаичният флот вече е преместен в специална постройка, където е подложен на внимателна реставрация. Специалисти обработват дървесината и отстраняват разграждащите бактерии и други примеси. После ще намажат лодките със синтетичен восък, за да са готови за постоянна изложба.

Реклама
Реклама
Реклама