Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2044515 www.bgdnes.bg

Трябва да оправдаят Брендо

Брендо има големи шансове да бъде оправдан в Италия. Това разкриха пред "България Днес" италиански магистрати. Те са категорични, че ако срещу Евелин Банев се води честен процес, той със сигурност ще бъде обявен за невинен.
Брендо е подсъдим за участие в международна банда за трафик на кокаин. Според прокуратурата в Италия групата е доставяла 40 тона кокаин годишно към Апенините и Европа.
Причината за оптимистичните прогнози на магистратите от Ботуша е, че срещу сочения за "кокаинов крал" няма нито едно пряко доказателство, приложено в кориците на делото. Това твърдят и италианските защитниците на Брендо Марио Бруса и Серджо Спаньоло. Те са представили в съда доказателства, с които искат пълно оневиняване на клиентите им.
Още един коз за защитата на Брендо в Италия е, че в нито един от разговорите, записани със СРС, не се споменавало името му. Членовете на "Магна карта", както са известни в Италия "кокаиновите крале", наричали шефа си с кодовото "Б" или "Нонно" (дядо - бел. авт.).
Въпреки липсата на стабилни доказателства италианската прокуратура поиска 20 години зад решетките за Брендо. Обвинителите от Ботуша не са приели нито едно смекчаващо вината обстоятелство и са поискали максималното, предвидено от закона. Тъй като Брендо се съгласи процесът срещу него да се води по съкратена процедура, наказание му ще бъде намалено най-малко с 1/3.
За дясната ръка на Брендо - 42-годишният Тинко Гарев, обвинението иска 18 г. в пандиза. За Андреа Мелато, син на живеещия в Хърватия Антонио Мелато, са поискани 12 г. затвор. За Радослав Георгиев Атанасов-Ради прокурорът също поиска 12 г. затвор. За българо-италианеца Николай Силвио Йовчев са поискани 9 г. затвор. За Захари Веселинов Марков, известен като Марко, прокурорът поиска поне 11 г. зад решетките.

 

Връщат го на 8 юли

С десет дни ще бъде забавена присъдата на Евелин Банев-Брендо. Първоначално бе обявено, че тя ще бъде прочетена на 28 юни, но съдията по делото "Кокаинови крале" Енрико Манци уважи искането на прокурорката Алесандра Долчи за отлагане. Така присъдите срещу срещу тринайсетте обвиняеми, между които петима българи, ще бъдат прочетени на 8 юли. Утре в Милано ще се състои едно от последните заседания по делото "Кокаинови крале". На него ще бъдат прочетени пледоариите на част от обвиняемите. Адвокатите на Брендо ще представят защитната си теза на 13 юни. Веднага след четенето на присъдата Банев ще бъде върнат у нас, тъй като изтича срокът, за който българският съд се съгласи да го предаде на Италия. Банев трябва да се завърне на родна земя и заради дело за пране на пари, което започва на втора инстанция. Българските магистрати ще трябва да решат дали да пратят Банев и в Румъния, откъдето също поискаха екстрадицията му. Там той също е обвинен за трафик на наркотици от пристанището в Констанца към Западна Европа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама