Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2046451 www.bgdnes.bg

Съученици на бившия премиер: Момичетата луди по Жан Виденов

Иво АНГЕЛОВ

Бившият премиер Жан Виденов е бил обект на силно женско внимание през гимназиалните си години и почти всички ученички са си падали по него. Това разказаха пред "България Днес" съученици от неговия клас, които се събраха да отпразнуват в събота вечерта 55-ата годишнина от основаването на Английската гимназия в Пловдив.

Празненствата започнаха първо в Античния театър в града, а вечерта партито се пренесе в Палата №7 на Пловдивския панаир, където възпитаниците на училището купонясваха и преживяха втори абитуриентски бал. Виденов обаче обаче не присъства на нито едно от събитията, а другият голям отсъстващ от мероприятията около годишнината беше главният прокурор Сотир Цацаров, също възпитаник на елитното школо.

Реклама

"Жан беше безкрайно почтен човек като ученик. Всички момичета в гимназията го харесваха. Аз също много го обичах, бяхме добри приятели. Впечатляваше с това, че беше много целенасочен ученик, а също и че тренираше фехтовка", върна лентата назад през годините Майа Юрукова, която към днешна дата е доктор в Норвегия. Тя съжаляваше, че Виденов отсъства от празненството, защото никога не е пропускал събиранията на класа си от випуск 1978 година. Дори по масите започнаха да се обсъждат предположения защо експремиерът отсъства от сбирката.

За Виденов си спомни и друга негова съученичка - Евгения Калинова, която се похвали, че му е била асистентка при носенето на националното знаме при училищните празненства.

"Беше пълен отличник. Но не от онези зубъри, а от учениците, които се интересуваха от нещата, които учат. Мисля, че впоследствие той беше излишно демонизиран като обществена личност. Спомням си добре и купоните, защото през социализма времената бяха строги само на повърхността, но младежките изпълнения си ги имаше", коментира пред "България Днес" Калинова, която вече е професор по съвременна българска история в Софийски университет "Св. Климент Охридски". И допълни: "В началото се събирахме на парти в пансиона, където през първата година всички живеехме задължително. Впоследствие имаше много купони и празнуване на рождени дни. Бяхме много задружен клас, а Жан беше чудесен приятел."

Майа и Евгения, които са завършили гимназията със златни медали заради пълен отличен успех, бяха само част от хилядите души, които се включиха в празненството. Античният театър в Пловдив едва побираше всички желаещи, които искаха да станат част от атмосферата. Гергана Паси (заедно със съпруга си Соломон Паси), Емил Кошлуков и Мария Капон бяха сред най-популярните възпитаници на училището, които се появиха на концерта. Друг бивш ученик - Жоро Торнев, пък се беше захванал с ангажимента да бъде режисьор на събитието. Кошлуков пък обяви старта на фондация "Стоил Куцев", кръстена на любимия му учител, който е починал. Той заедно със съучениците си всяка година ще раздават стипендии за най-прогресивни ученици и най-уважаваните учители.

Дичо, група P.I.F., Валди Тотев и Нора от "Мюзик айдъл" се появиха един след друг на античната сцена и запяха най-големите хитове от десетилетията на миналия век - песни на "Бийтълс" и други ретро парчета. От 19-годишни абитуриенти до близо 70-годишни бивши ученици станаха на крака и не спираха да танцуват. Концертът достигна до кулминацията си, когато беше... прекратен. Пороен дъжд се изсипа над града под тепетата и публиката бързо напусна театъра въпреки уверенията на организаторите, че ще бъдат раздавани безплатни дъждобрани.

Реклама

Големият купон обаче предстоеше. Стотици души се запътиха към Пловдивския панаир, където бяха наредени маси, които се огъваха под тежестта на алкохолни напитки и селектирани ястия. Няколко поколения седяха едни до други, докато прегръщаха пилешки пържоли, панирани сирена и салати, които гарнираха с уиски, водка, бира и вино. За доброто настроение пък се грижеше оркестър.

Сред дългоочакваните гости беше и Сотир Цацаров, но той така и не се появи заради натоварената си програма. Затова пък бившата му учителка по физика Цветана Апостолова показа негови снимки от 9-и клас и сподели спомени.
"Много умен, много точен, много съобразителен, много логичен! Той записа първо медицина да следва и напусна след първата или втората година и лично с мен сподели, че не е могъл да издържи. И тогава записа право", разказа учителката. По думите й Цацаров не издържал на патоанатомията.

Бившата му учителка поставя отлична оценка на настоящия главен прокурор. "Мисля, че това е първият човек, който си погледна сериозно на работата", допълни преподавателката.

Според организаторите на концерта са присъствали над 3000 души, които обаче заради лошото време не дочакаха финала му в Античния театър.

Английската гимназия в Пловдив е една от най-елитните в цялата страна, като през 55-годишната й история през нея са минали над 10 000 випускници.


Гергана Паси към учителите си:

Искам прошка за глупостите!

Бившият министър Гергана Паси поиска прошка от учителите си в Английската гимназия заради глупостите, които е правила като ученичка.

"Искам прошка, защото със съучениците ми правихме глупости. Нашият випуск беше по-особен, защото влезе в гимназията по време на социализма, а завършихме през демокрацията. Затова си пожелавам: ако нашето поколение сега управлява България, то днешното поколение да управлява Европа", каза емоционално Паси.

"Петте ми години в гимназията са най-хубавите моменти от живота ми. Пловдивската общност, от която съм част, пък е най-прекрасната. Винаги съм смятала, че гимназията ми даде повече на мен, отколкото аз на нея", сподели пред "България Днес" Паси. Тя призна, че често се събира с бившите си съученици, а миналата година отпразнували 20 години от завършването си. "Тогава, когато учихме тук и живеехме в пансиона, бяха най-щастливите ми мигове. Беше забранено да напускаме района на училището, но все бягахме и се разхождахме по брега на Марица. Вършихме и други пакости, но забраненият плод е най-сладък", добави хубавицата.

Тя допълни, че мъжът й Соломон също много се вълнувал от празненствата около годишнината. Той не спирал да снима по време на концерта и да качва снимки във Фейсбук, за да сподели с приятелите си щастливото събитие.

Реклама
Реклама
Реклама