Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2047589 www.bgdnes.bg

Никопол в ужас от потоп

Иво АНГЕЛОВ

Жителите на Никопол, където е една от най-ниските части на Дунав, живеят в страх от приливната вълна, която прогнозно трябва да стигне до нас на 14 юни. Хората в града още живеят със спомените от 2006 г., когато наводнение причини огромни щети на региона.

Според европейски хидролози придошлите води на Дунав, които удавиха Западна и Централна Европа, ще пристигнат в българския участък на 14 юни. За зла участ тогава ще е и официалното откриване на Дунав мост 2.

Реклама

"Щабът за реакция при бедствия вече е в готовност и очакваме приливната вълна. В момента нивото е ниско, но въпреки това сме подготвени, защото остават само две метра до I степен на тревога", обясниха пред "България Днес" от кметството в Никопол. Местните институции имат огромни запаси от чували и пясък, с които да спрат прииждащите води. Освен това се разиграват тренировки как да се действа при критична ситуация.

Въпреки това хората са стресирани от новините за ново покачване на водния стълб. Притеснителна е и ситуацията във Видинско. 37 км дунавски диги пазят населени места във областта от наводнение и над 40 км са корекционните и защитните диги. Извършено замерване през м.г. е показало, че дигите при Видин могат да издържат напора на водите при ниво от 10,5 м. Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" разполага с 31 000 чувала за пясък, които в случаи на нужда ще бъдат предоставени за изграждане на временни диги в критични участъци.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав коментираха пред "България Днес", че в следващите дни се очаква покачване с 15-20 см, а край Видин може да има повишаване и с 1 м на час, ако се наложи изпускане на хидровъзела. Нивото край Русе е около 460 см, като има още 5 метра до критичната точка. Край Ново село е 510 см, но вероятно ще се покачи.

В горното течение на българския участък на река Дунав водното количество ще достигне средния праг, сочат данни на Министерството на околната среда и водите. Ведомството е изпратило предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ "Козлодуй".

 

12 лева за преминаване

Таксата за преминаване на лек автомобил или микробус с до 9 пътници по Дунав мост 2 ще е 6 евро, или 12 лв. За товарните автомобили в зависимост от големината и тежестта им сумата нараства до максимум 37 евро, или 72 лв. Таксите са договорени съвместно между българската и румънската страна.

Таксата за преминаване на леки автомобили и микробуси през Дунав мост при Русе е 2 евро, а от румънска страна - 6 евро.

Реклама
Реклама
Реклама