Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2047875 www.bgdnes.bg

Майката на убитата Мирослава: Платили са на Заека

"Важното тук не е дали Марио е признал за убийството на детето ми, а да се каже колко пари са му броили, за да го направи. Защото вероятно са много!", това каза пред "България Днес" Емилия Шумкова, майка на удушената Мирослава.

         
Думите на почернената родителка бяха изречени малко след като Марио Любенов-Заека реши да застане пред пернишките магистрати и изненадващо да се признае за виновен за убийството на 17-годишната таекуондистка. По този начин Заека се възползва от съкратено съдебно производство. Тази хватка в българската правосъдна система позволява намаляване на присъдата и поисканите 25 години от прокуратурата за ужасяващото престъпление вероятно ще намалеят драстично.
"Това беше подло! Ще му дадат 10-15 години затвор и толкова, ще му е мирна главата", едва промълви просълзена Елеонора Николова на излизане от съдебната зала, след като прокуратурата обяви исканото наказание.
"Не сме съгласни с това самопризнание! Дори прокуратурата бе изненадана от решението на Марио, адвокатите му - също. Поискахме от обвинителите максимално наказание, нямам представа защо пледираха за по-малко", обясни още Емилия Шумкова. Жената е категорична, че не вярва в правосъдието и заключава:
"Марио ще си излежи наказанието и ще си излезе на свобода, а който си е в гроба, там ще си остане."
"Синът ми не е признавал вина! Решението му е взето под натиск от истинския убиец. Категорична съм, детето ми не е виновно! Аз съм му казвала хиляди пъти, че ще се боря за него докрай. Но сега вече не знам, изчерпана съм! Нямам вече нито финансова, нито физическата възможност за битка. Марио знаеше, че ще бъде осъден така или иначе. Беше принуден да постъпи така заради тромавата ни съдебна система. Искам преразглеждане на делото и ако имат съвест хората, се моля това да бъде направено. Синът ми е невинен!" - разказа на един дъх на свой ред и майката на Марио Любенов - Елка Георгиева.
"Признавам всички факти и обстоятелства така, както са записани в обвинителния акт и бяха прочетени в залата. Искам съкратено съдебно производство", изненадващо обяви Марио Любенов-Заека още в първите минути на дългоочаквания процес срещу него за убийството на Мирослава Николова от Перник.
Пред съда Марио Любенов обясни, че е взел това решение по две причини. Първата е, че въз основа на медийния интерес съдиите така или иначе ще бъдат принудени да постановят осъдителна присъда. Второто са множеството примери за медийни дела, които завършват с такива присъди. Заека призна, че няма физически и психически сили да се бори с това и поиска от съда справедливост. Адвокатите му заявиха, че не са съгласни с това негово решение, тъй като според тях има много противоречия в делото и не е доказано, че клиентът им е извършител.
Разследващите жестокото убийство са събрали над 40 тома доказателства за смъртта на Мирослава Николова. Призовани бяха 93 свидетели, изготвени бяха и 27 експертизи. Но до тяхното изслушване не се стигна, след като изненадващо Марио Любенов направи самопризнания.
Повече от час и половина прокуратурата чете обвинителния акт срещу Марио Любенов. От държавното обвинение подробно описаха как Заека и покойният Стойчо Стоев-Чочо (самоубил се при странни обстоятелства в дома си по време на оглед от ГДБОП) са подготвяли отвличането и убийството на "някой, за да изкарат пари и да се пенсионират".
До планирането на убийството на Мирослава се започнало, когато Марио Любенов-Заека и Стойчо Стоев-Чочо се оказали с еднаква съдба откъм финанси. И двамата били в безизходица. Спестовните влогове на Марио Любенов бързо се стопили, магазинът му не носел желаните доходи, откраднатите пари били изхарчени. Стойчо Стоев пък теглил жилищен кредит, за да си купи просторен апартамент в нова кооперация в Перник. За да му отпуснат парите, като гаранция Чочо посочил апартамента на родителите си. След като напуснал работа като шофьор на мастития пернишки бос Фьодор Фьодоров-Федята, той возел дори Борислав Чолев, който по-късно трябвало да изнудват. Борислав нямал книжка, тъй като му я отнели за няколко месеца. След като богаташът си върнал свидетелството за управление, се отказал от услугите на Чочо. Така на Стойчо му ставало все по-непосилно да си плаща месечните вноски. Според прокуратурата Чочо се решил да участва в похищението именно когато били обявени за продан и новото му жилище, и апартаментът на родителите му през октомври 2011 година.
"Правиш един удар и се пенсионираш доживот", убеждавал го Марио Любенов. Първоначално двамата мъже се насочили към брата на богаташа Борислав Чолев - Юлиан Ангелов, но той имал различна програма всеки ден. Обсъждан като мишена бил дори самият Борислав или гаджето му Елеонора Николова, но и с тях двамата похитители не сполучили. Накрая се принудили да се насочат към таекуондистката.
Марио и Стойчо причакали Мирослава на 7 ноември вечерта да излезе от тренировка. Знаели, че момичето се прибира вкъщи само и минава, като се качва през стълби, обградени от горичка. Похитителите се запасили с два пистолета, ловджийски нож, маски, ръкавици, т.нар. свински опашки и тиксо, с което да залепят устата на момичето. Марио застанал отляво на стълбите, а Стойчо отдясно. Когато Мирослава тръгнала по пътечката, Любенов изненадващо изскочил срещу нея, а Стойчо застанал отзад. След няколкоминутна борба момичето било повалено на земята и завързано за ръцете и краката. Устата му била залепена с тиксо. Така опакована, Мирослава била качена в предварително подготвена кола и откарана в гаража на Стойчо Стоев-Чочо. Там двамата мъже принудили Мирослава да напише писмо до сестра си с искания откуп и прикрепена запалка към него. Текстът гласял:
"За да получиш отново сестра си жива и здрава, до утре вечер (8.11.2012 г. - бел. авт.) трябва да събереш 250 000 евро, без да се свързваш с полицията. При първи контакт с МВР ще я убием, а теб ще те осакатим за цял живот. Написаното не подлежи на коментар. От теб зависи живота на сестра ти и твоето здраве."
По-късно мъжете натоварили отново Мирослава в колата и я отвели до местността Планиница, откъдето звъннали от телефона й на сестра й.
"Како, слушай, не знам колко време ще ми дадат. Отвлечена съм! Не се обаждай в полицията, има замесен полицай. Моля те, спаси ме!", гласяло съобщението. Изпратен бил и есемес, че писмото с исканията е оставено в 10-а клетка на картинг пистата в Перник.
В това време след кратки препирни между двамата мъже Марио застанал зад Мирослава, прехвърлил през врата й метално въже, което имало свързани тръбички за по-добър захват. Стоев пък я съборил на земята и започнал да я натиска, докато крехкото тяло на момичето спре да се гърчи и съвсем се отпуснало. Когато Стойчо и Марио се убедили, че Мирослава е мъртва, изкопали плитък гроб 40/170 см и положили странично напълно голото тяло на девойката. Така двамата избягали от местопрестъплението. Дрехите на момичето били натикани в 2 чувала, от които похитителите се отървали попътно, а телефонът й бил изхвърлен в казан за боклук.
 До разкриването на убийството на Мирослава се стигнало, когато Стойчо Стоев бил извикан на разпит като заподозрян. Той се провалил на детектора на лъжата и признал за стореното. Тялото на убитото момиче бе открито със следовото куче Гаро в местността Планиница.

 

25 години затвор


За отвличането на Мирослава прокуратурата поиска 20 години затвор, макар че по това обвинение максималното наказание е доживотен затвор. За убийството на момичето прокурор Пламен Найденов настоя за доживотен затвор, но с оглед на редуцирането на присъдата, което трябва да се направи заради самопризнанията, поиска отново 20 години затвор. Марио Любенов е обвинен, че през април 2012 година е предал на свой приятел газов пистолет, преработен в боен, като за това обвинение от обвинението поискаха две години затвор. Предвид факта, че подсъдимият има присъда на първа инстанция (5 години за фалшифициране на пари Ц бел. ред.), от прокуратурата настояха да му бъде постановено едно общо наказание от 25 години.
Родителите на убитата Мирослава поискаха кръвнина от общо 600 000 лева.

Реклама

 

Правел се на луд


Обвинението надълго и нашироко разказа как още през 2009 година Марио Любенов в съучастие с неговия приятел Калоян Досев инсценирали грабеж и отмъкнали пачките на фирмата, в която Заека работел.
За да бъде по-достоверен грабежът, Досев дори ударил Любенов по главата и прибрал 17 000 евро и 2400 лева.
Марио Любенов бил веднага приет в "Пирогов", където се лекувал 5 дни. След като излязъл, с Досев си поделили пачките. След този инцидент Заека по съвет на своя приятел Калоян решил да симулира, че е психично болен, за да не работи. През 2009 година той постъпил над 10 пъти в столичната психиатрична болница "Свети Наум", през 2010 г. бил поне 2 пъти хоспитализиран.
За да симулира убедително симптомите на шизофрения, Заека изучил всичко в интернет, разказал Калоян Досев пред разследващите. Така чрез манипулации Заека се сдобил и с инвалидна пенсия от 225 лева. Осъдил и фирмата, чиито пари отмъкнал, тъй като се водело трудова злополука. Получил 10 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и още хилядарка отгоре за имуществени. С парите Марио си купил джип, който записал на името на бабата на съпругата си, купил и помещение, което да ползва като магазин. То било записано на името на балдъзата му, стана ясно от обвинителния акт. В момента Заека е подсъдим и за три палежа. Заека подпалил два магазина и един автомобил, за да ликвидира конкуренцията си в бранша.
От обвинителния акт стана още ясно, че Марио Любенов и Калоян Досев планирали отвличането на сина на гръцкия бизнесмен Никола Варацидас - Константин, но до действие не се стигнало, тъй като Калоян се изплашил и в последния момент се отказал.

 

 

Борислав Чолев:

Това дело е пълен цирк!

"Какъв е тоя цирк, дето са го спретнали тука. Нямам нищо общо с това дело. Не знам защо изобщо защо са ме извикали като свидетел. С Марио Любенов се познаваме единствено защото бяхме съученици. Нищо повече. Половината хора, дето са ги викнали да дават показания, просто си нямат друга работа. Ето на, сега и заседанието ще се забави и денят си отиде!", обяви пред "България Днес" богаташът Борислав Чолев, гледайки си скъпия часовник. Момчето е бивше гадже на Еленора Николова, сестра на удушената Мирослава. Според разследващите двамата похитители на таекуондистката целели да измъкнат откупа за живота й именно от Борислав. Той изгубил баща си в началото на януари 2010 година и станал негов единствен наследник. Той се сдобил с 12 апартамента, 5 гаража, 1 ресторант, няколко десетки декари земя и солидна банкова сметка с 500 000 лева в нея, точно толкова, колкото бяха поискани за живота на Мирослава.

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама