Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2047902 www.bgdnes.bg

Митьо Очите се върна към рекета

Бившият наркобос Димитър Желязков-Очите започва нов изгоден бизнес в курорта Слънчев бряг и туристическите градчета Несебър, Поморие и Созопол. Той е създал стройна организация чрез своите охранителни фирми и вече е оферирал за "съвместен бизнес" стотици собственици и наематели на обекти по тези места. Негови представители от две седмици обикалят сергии, павилиони, магазини и заведения с предложения за съвместно "партньорство". Става въпрос за гаранции от страна на хората на Очите, че никой няма да тревожи собствениците на обектите с рекет, застраховане или друг вид изнудване. В офертата е заложена дори клауза, че Очите ще осигурява и защита от органите на НАП, РИОКОЗ, Комисията за защита  на потребителите и други подобни институции, които традиционно тормозят предприемачите през лятото. Не е ясно как Очите ще може да спре държавните контролни органи, но неговите емисари са били категорични, че могат да се справят с това.
Срещу "партньорството" всеки един обект подлежи на специална такса. Тя започва от 1000 лева на сезон за обикновената сергия и достига 50 бона за същия период за средно голям ресторант. Срещу тези суми собствениците получават пълната протекция от страна на Очите. Любопитен е фактът, че хората на бившия наркобос не са използвали нито заплахи, нито принуда. Те са идвали напълно добронамерено и са предлагали офертите. Още по- любопитен обаче е фактът, че до този момент почти няма собственик или наемател, който да е отказал предложението. Така излиза, че Очите е направил предложение, на което никой не може да откаже, както е в легендарната кинолента "Кръстникът".
На колебаещите се било напомняно за случките преди 5-6 години, когато подземният бос въведе рекет на такситата в Слънчев бряг. Тогава няколко от отказалите да плащат бакшиши бяха пребити от бригадите на Очите. В стремежа си да наложат ред яките момчета дори очистиха брутално един от несъгласните да плащат рекет. Потресените таксиджии веднага се вдигнаха на бунт и заляха с жалби полицията. Макар по случая да започна разследване, всичко тихомълком бе потулено от хората на Димитър Желязков по върховете в управлението на държавата. 
За да не се вдига излишен шум, сега схемата е далеч по-добре изпипана. Съвместният "бизнес" се парафира с договори, които са стандартни контракти за охрана на обектите и в тях не фигурират допълнителните екстри, които са били предлагани.
В обхвата на действие на групата на Очите са стотици заведения в курорта и малките градчета около Бургаския залив. Димитър Желязков е бил предупреден за определени заведения и обекти, които не може да пипа. Повечето от тях са собственост на голяма икономическа групировка с влияние във всички сектори на обществения живот и дори на бизнес климата в страната. Отделно самият Желязков издал заповед други обекти, собственост на силни фигури от ъндърграунда, също да не бъдат "оферирани".
И при тази ситуация обаче се очаква за един сезон Очите да прибере между 5 и 7 милиона лева. За парите щели да бъдат платени и данъци, което гарантира, че подземният бос няма да има проблеми с правосъдието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама