Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2047932 www.bgdnes.bg

Ники Пилето: Топиха ме за наркотици, всичко е нагласено

"Проверявали са ме за наркотици и за какво ли още не, но нито един път не е имало забележка към превозите на моята фирма." Това обясни пред съда вчера Николай Методиев-Пилето, подсъдим за контрабанда. По думите му в неговите камиони никога не е намирана неописвана стока.
Пилето и още 18 души, сред които и митничари, са обвинени за контрабанда в особено големи размери през митниците на Капитан Андреево и Калотина. Според обвинението печалбата от вноса на незаконните стоки на групата възлиза на 3,5 млн. лева, а щетите за държавния бюджет са 1,5 млн. лева.
На 24 юли 2003 г. Пилето бе задържан за внос на 5 тира с контрабандни стоки. Полицаи се натъкнаха на един от тях край Долни Богров в момент на разтоварване на нелегалните стоки. Докато минат през митницата, камионите бяха оставени в базата на Пилето. Дни по-късно при проверка те се оказаха пълни със строителни материали.
Според прокуратурата Методиев е зареждал китайски стоки в Сърбия и Гърция. Камионите му изчаквали приближените му митничари да застъпят на смяна и минавали само при тях. Вместо новата автоматична пломба, която не можела да се махне, митничарите поставяли на тировете стара оловна пломба, без въобще да проверяват товара. Тогава камионите отивали в базата в Богров, където стоката се разтоварвала. На мястото на китайските дрехи, обувки и авточасти са поставяни строителни материали - стиропор, мраморно брашно, строителна вата и камъни. За строителните материали митническата такса била в пъти по-малка.
Шофьорите не знаели за схемата. Те оставяли камионите си да зареждат гориво в базата. През това време се изпълнявал наглият план.
Девет български фирми били използвани за получатели. Дружествата били регистрирани на млади и социално слаби хора, които не знаели какво се случва. Собствениците им се оплели в показанията си пред съда, като не успели да кажат каква стока са внасяли и къде е офисът на фирмата.
Фактурите били попълвани с доставчици сръбски фирми, които не съществували. В ЧМР бланките също имало разминавания, като съвпадали единствено получателят и теглото на стоката.
Прокуратурата е разследвала общо 249 случая на контрабанда, за които е представила доказателства. По случая са разпитани над 160 свидетели, правени са икономическа, счетоводна, техническа и други експертизи.
Делото започна през 2009 г., но заради майчинството на съдия Димитрина Ангелова бе в застои повече от 2 години. Вчера се видя краят на процеса. Подсъдимите дадоха обяснения и започнаха пледоариите.
"Вече от доста години се обсъжда това дело...", проговори Пилето пред магистратите. Той се похвали, че във всички случаи ТИР карнетите са били приключвани законно и никой не е имал претенции към тях. "Шофьорите ми не товареха и не оформяха документи. Те следяха камионите да не се отварят освен при митническа проверка, когато трябва да присъстват. Имали сме многократни случаи, в които стоката ни е била проверявана, преди да бъде приключена в получаващото митническо бюро", обясни Методиев.
Прокуратурата поиска Методиев да лежи 6 години в затвора. Заплашва го и конфискация на част или цялото му имущество. За някои от останалите подсъдими обвинението поиска условни присъди и глоби до 2 хил. лв. Срещу двама от обвинените с Пилето делото се гледаше задочно, а един почина по време на процеса.

 


Близък с Доктора и Самоковеца

Преди време Ники Пилето се считаше за главния организатор на контрабандните канали на покойния бизнесмен Константин Димитров, известен като Косьо Самоковеца. Методиев бил близък и с друг покойник и известен контрабандист - Иван Тодоров-Доктора.
Пилето държи едно от най-тузарските заведения в София. Барът му "Голдън Неро" се намира на столичния бул. "Витоша" и често събира елита на хайлайфа. През февруари 2009 г. заведението бе взривено с близо 450 г тротилов еквивалент. Тогава щетите бяха изчислени за над 100 хил. евро.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама