Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050063 www.bgdnes.bg

Парк "Възраждане" в столицата най-сетне на път да стане

Столичният кмет Йорданка Фандъкова проведе работна среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, на която са съгласувани действията за по-скорошното изграждане на парк "Възраждане". От пресцентъра на Столична община съобщават, че на срещата са присъствали зам.-кметът Любомир Христов и главният архитект на София Петър Диков.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова информира министър Данаил Папазов за поисканите от общината терени на гара Сердика и гара Пионер, собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), за изграждане на парк „Възраждане" и за развитие на столичната инфраструктура. Министър Данаил Папазов пое ангажимент процесът по прехвърляне на собствеността да бъде приключен в най-кратки срокове.

Реклама

По време на разговорите бе обсъдена и темата за развитие на столичното метро и изграждането на трети метродиаметър. Фандъкова посочи, че проектът на столичното метро се дава за пример от европейските институции и София има тяхната подкрепа за неговото развитие. Кметът подчерта, че вече са изготвени идейният проект и регулационният план за новото трасе и поиска изграждането на трети метродиаметър да бъде включено за финансиране с европейски средства през следващия програмен период 2014-2020 г.

Главният архитект Петър Диков постави въпроса за ползване от страна на общината на държавен терен в близост до летище София за изграждане на ремонтно депо на столичния метрополитен. Министър Данаил Папазов изрази готовност да съдейства за развитието на проекта и подчерта, че Столична община ще има неговата подкрепа в рамките на възможностите на страната през новия програмен период.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама