Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050291 www.bgdnes.bg

Полицията убива в Анкара

Турската полиция брутално прегази демонстрантите на площад "Таксим" в Истанбул, с което протестите навлязоха в още по-ожесточена фаза.

Рано сутринта части за бързо реагиране нахлуха в лагера на протестиращите, окупирали "Таксим" вече две седмици. Ченгетата започнаха да разчистват барикадите и да прогонват хората със сълзотворен газ и силни водни струи. Според очевидци водните оръдия са насочвани директно срещу отделни протестиращи.

Реклама

Някои от барикадиралите се отговориха с камъни и запалителни бомби, хвърляни по полицейските автомобили. Има няколко тежко ранени демонстранти, единият от които е изпаднал в безсъзнание.

По-късно губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обясни, че целта на операцията не е да се прогонват протестиращите от парка, а да се премахнат надписите и снимките на статуята на Кемал Ататюрк и културния център, носещ името на бащата на модерната турска държава. Според него няма пречки демонстрантите да се преместят в близкия парк "Гези", чието планирано застрояване отприщи протестната вълна.

"От тази сутрин можете да имате доверие на вашите братя полицаи", каза още Мутлу. Полицейски офицери също призоваваха по мегафони протестиращите да не хвърлят по тях камъни, а доброволно да се изтеглят.

До по-кървави сблъсъци се стигна и в Анкара, където прокуратурата започна разследване за застрелян в главата протестиращ. В интернет плъзна видеоклип, който показва полицай, ритащ един от хората. После стреля с пистолет от упор и бяга при колегите си. Един от демонстрантите пада на паважа, а около него се събира тълпа, крещяща за помощ.

Според опозиционери жертвата е 27-годишният Есем Саръсюлюк. Той е настанен в болница в столицата в много тежко състояние и едва ли ще оцелее. Прокурорите искат името на ченгето, но полицията отказва да го съобщи.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган обвини за ескалацията екстремисти, но показа готовност да се срещне с представители на демонстрантите. Според неговия заместник Бюлент Арънч срещата най-вероятно ще е в сряда, но още не е ясно с кои точно хора ще разговаря Ердоган.

Право в слепоочието

Един от най-известните и въздействащи документи за полицейско насилие е убийството на виетнамския боец Нгуен Ван Лем през февруари 1968 г. 34-годишният активист на Националния фронт за освобождение на Южен Виетнам е заловен по време на т.нар. офанзива Тет в Сайгон, след като извършва атентат срещу семейство на полицейски офицер. Лично шефът на южновиетнамската полиция ген. Нгуен Нгок Лоан го разстрелва от упор, а кадърът обикаля цял свят благодарение на фотографа от АП Еди Адамс и оператора на Ен Би Си Во Суу.

Реклама
Реклама
Реклама