Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050314 www.bgdnes.bg

Няма да съдят скандалните ПР-ки на Мирослав Найденов

Няма да има дело срещу бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова - на 25 години, и Лора Димитрова - на 24. Двете станаха скандално известни като „ПР-ките на Мирослав Найденов". Миналият август стана ясно, че тяхната фирма „Кей Ем Ком" е спечелила обществена поръчка за поддръжка на профилите във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони. Поръчката е била от Министерството на земеделието и храните, а сумата, която е получила фирмата, е 50 хил. лв.


Фирмата на 25-годишната Кристина Спасова и колежката й е учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните.

Реклама

Заради съмнения за злоупотреба беше образувана проверка срещу двете. Тя приключи с отказ от образуване на досъдебно производство непосредствено след като бившият земеделски министър стана защитен свидетел по делото за незаконното подслушване в МВР.

Прокуратурата отказа да образува дело срещу Спасова и Димитрова, съобщава „Съдебни репортажи". На официалното запитване относно съдбата на проверката говорителят на Софийската градска прокуратурата Румяна Арнаудова отговори, че не може да даде информация по казуса. Временният ръководител на СГП Евгени Диков пък заяви, че не знае нищо около проверката, тъй като по времето, в което е започнала, е бил прокурор във Върховната касационна прокуратура. Мирослав Найденов не бе открит за коментар. Заедно с прокуратурата НАП също проверяваше бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните. Данъчните съвсем скоро са изпратили материалите от ревизията в държавното обвинение, но резултатите от нея така и не станаха достояние на медиите.

Въпросът със светкавичното забогатяване на двете бивши служителки отново изплува на повърхността, след като в медиите бе разпространен записът от срещата между бившия премиер Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър, в който ясно се чува как тримата обсъждат смачкването на делото срещу Найденов. Кокинов и Борисов съветват Найденов и как „да се оправя" по другото - проверката на прокуратурата за скандалните обществени поръчки, спечелени от две бивши земеделски пиарки.

„А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която, ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа", казва Кокинов и уточнява, че разследващите „предлагат сделка и май е приета от девойки, една от които е дамата, с която живееш. Да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение". От записа става ясно, че Найденов се притеснява много от интереса на прокуратурата към „Криси", тъй като тя е разпределяла парите за медиите, а Борисов няколко пъти натъртва, че бившият министър има проблем, защото става дума за „европейски пари".

Ден преди да бъде разпространен компрометиращият разговор между тримата, Найденов получи статут на защитен свидетел. Това се случи след негово телевизионно интервю, в което обяви, че по разпореждане на Цветанов незаконно са подслушвани министрите от кабинета „Борисов".

По-рано и малко след като правителството на Борисов подаде оставка, ексминистърът се сдоби с три обвинения - за предлагане на подкуп от 200 хил. лв. на Светослав Симеонов с цел да го накара да възстанови неправомерно ДДС на две фирми и за това, че го е принудил да подпише сигнал срещу прокурор от Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение, Найденов се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за собственика на „ЧЕХ - Йосиф Новосад" ООД Йосиф Новосад.

Реклама
Реклама
Реклама