Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050761 www.bgdnes.bg

Василка, майка на застреляния Венцислав Димитров-Мечан: Зли хора убиха сина ми

Диляна МИЛЧЕВА

"Беше сериозен човек, затова си отиде. Ако беше мошеник, може би щеше да е жив. Във всяко едно отношение той беше мъж за подражание. Обаятелен и каквото каже - си държи на думата. Стана жертва на злобата на хората, не на нещо друго." Това разказа ексклузивно пред "България Днес" Василка, майка на разстреляния преди три седмици Венцислав Димитров-Мечан.
"Ние, неговото семейство, недоумяваме защо Венци е мъртъв. Не се е притеснявал, не се е крил, не е бил с гузна съвест. Ходеше да си тренира на стадиона, да си тича сам. Вечерта, когато са го убили, е седял на масата сам в заведението, чел си е нещо, преди да се случи. Не е имал дори охрана. Ако го е очаквал, щял е да се предпази по някакъв начин", категорична бе Василка.


"По Мечан е стреляно 19 пъти. Големият брой куршуми, с които килърът е раздробил своята мишена, не е случаен. Мястото, което е избрано - също. Извършителят е изпитвал огромна ненавист към своята жертва. Искал е публично да каже: "Аз съм по-силен!". Не се е притеснявал нито от това колко хора ще станат свидетели на ликвидирането, нито дали някой ще пострада. Това е публична инквизиция", разказаха разследващи пред "България Днес".
"Преди пет години имаше също опит за покушение. Ако тогава МВР си свърши работата, нямаше сега да е в гроба. Беше също пред заведението, на няколко метра от мястото, където го убиха", разстроена е почернената майка.
Срещу Мечан е имало неуспешно покушение преди години на абсолютно същото място, спомнят си перничани. На 22 юли 2008 г. той е прострелян в раменете с три куршума на метри от бар "Лого". Въпреки че тогава бил много тежко ранен, лекарите успяват да го спасят. След тази атака на електрическия стълб откъм кафенето срещу лобното място на Мечан била монтирана камера. Именно тази камера е ключът към разкриване на убиеца, обясняват униформените, които разследват показния разстрел.
"Огорчена съм от медиите, дори вестници, в които работят хора с име, си позволиха да клеветят сина ми. Не разбирам с каква съвест си изкарват хляба по този начин. За мен това е престъпление, което направиха със сина ми. Веднъж го убиха физически, а медиите го убиха морално. От потърпевши се превърнахме в обвиняеми. Така се чувстваме. Венци не е това чудовище, каквото го изкараха", категорична бе майката.
"Брат ми имаше това заведение и една транспортна фирма, а го изкараха най-големия престъпник. Само едно ще ви кажа - Венци почина с чисто съдебно минало, никога не е бил осъждан", лаконичен бе и Ивайло, брат на разстреляния бизнесмен. Мъжът работи като управител в бившия вече бар "Лого". Заведението бе прекръстено на "Венци" в деня, в който погребаха собственика му.


"Вероятно хора, които не са имали контакт с него и не го познават, ще повярват, че е бил бандит. Но всеки, който беше близък до него, знаеше... Приятелките ми, когато съм искала съвет от тях, умувала съм какво да направя по даден въпрос, ми казваха: "Посъветвей се с Венци!" Той беше изключително умно дете. Стана жертва на по-глупави от него хора. Такива, които не можаха да се преборят с него по друг начин, а използваха силата", категорична е Василка.
"На лицето му е изписано колко добър човек беше, според мен на един закоравял престъпник му е изписано на физиономията. Венци просто искаше да живее и да се радва на живота, но те му го отнеха. Имаше сериозни планове с приятелката си. Всеки ден искаше да върви с поне крачка напред, но не му позволиха", спомня си майката на Мечан.
"Това, за което се надяваме, е да има справедливост и един ден да разберем истината", казва в заключение почернената майка.

Кървавата баня

34-годишният Венцислав Димитров-Мечан бе показно разстрелян на 19 май пред собственото си заведение "Лого" в Перник. Кървавата баня станала малко след полунощ. Тогава в бара Мечан бил със своята приятелка Александра Таскова. Малко след 0,55 часа Венцислав тръгнал към джипа си БМВ Х5, който бил паркиран на метри от бара. Тъкмо отключил автомобила и седнал зад волана, когато върху него се изсипал дъжд от куршуми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама