Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050813 www.bgdnes.bg

Ваня от чудото в Стамболийски:Наистина проходих!

 

Бисерка БОРИСОВА
"Вече 30 години все съм в инвалидна количка. От три дни проходих, а някои тук бързо завидяха на щастието ми."
Това сподели пред "България Днес" Ваня Великова от град Стамболийски. От неделя насам тя е популярна в цяла България като Ваня с чудото. На 9 юни в храма "Света Троица" родената с церебрална парализа млада жена успя да стане от инвалидната количка и за пръв път да направи няколко крачки сама, следвайки само и единствено призива на местния свещеник отец Стоян Божурин да се изправи.
Още преди да се е нарадвала на успеха си обаче, Ваня трябваше да преглътне горчивия хап на обидата. В момента, в който цялата страна заговори за чудото в Стамболийски, съседката на Ваня - Янка, обвини младата жена в шарлатанство. Според съседката тя лично била помагала на Ваня да ходи и преди в двора им, а в деня преди литургията е имало "репетиция на чудото" в присъствието на отец Стоян. 
"Стана Ването да демонстрира ходенето, ръкопляскаха й. На другия ден чух как за пръв път уж я вдигнали в църквата!", отсече възмутено леля Янка.
Твърденията й обаче бяха определени от жителите на Стамболийски като клевети и завист. Вчера миряни дори се опитаха да изгонят със сила Янка от храма. Пред "България Днес" самата Ваня пък не скри колко наранена е от думите на съседката си.
"Много съм й обидена. Знаете ли колко много я обичах и уважавах досега, а тя да наприказва такива неща!", през сълзи сподели младата жена. "Никога съседски конфликти не сме имали. Помагала ми е в опитите да проходя, знае много добре, че не можех до онзиден. Не знам какво я накара с такъв гняв и омраза да влезе в църквата. Познава ми личната лекарка, знае какви са ми документите от лечението", ридае Ваня и обобщава: "Докато бях немощна и саката, всички много ме обичаха. Сега, като ми се случи чудото и почна да се говори за мен, някои бързо ми завидяха. Усетих само за няколко дни завистта! А Янка да си знае - на нея никога няма да й простя! Нито аз, нито семейството ми!"
Въпреки грозните обвинения Ваня е решена да продължи напред. "Днес (вчера - б.а.) пак ходих малко сама. Не знам колко крачки съм направила, но за мен е все едно цяла магистрала", усмихва се младата жена.
Не може да намери думи, с които да опише чувството, което изпитала, когато за пръв път станала от инвалидната количка.  Може да ме разбере само човек, който като мен цял живот е живял в инвалидна количка и изведнъж се вижда свободен, разказва Ваня. За нея няма грам съмнение, че щастието й се дължи не толкова на традиционната медицина, колкото на вярата в Бога. "Не помня кога за пръв път ме вкараха с количката в храма "Света Троица" при отец Стоян. Малка съм била. Но винаги съм вярвала, че нещо хубаво ще ми се случи тук. Много е силна вярата ми в Бога", обяснява проходилата след 30 години млада жена.
Припомня си как навремето, като малко момиченце, седяла в инвалидната количка пред телевизора и мечтаела да бъде певица. "Исках да тичам по сцената, да получавам цветя, да бъда известна. Сега станах известна, макар и по друг повод", смее се Ваня.
Засега не прави планове за мъж и деца. Допълва, че е благодарна на семейството си, което я е подкрепяло през всичките тези години. Баща й работи в чужбина, за да плаща скъпото лечение и операциите. Двамата й братя близнаци са на 23 години. Почти се разплаква, когато започне да говори за майка си. "Милата ми майчица... Знаете ли какво й е било - толкова години да бута инвалидната количка и да си гледа детето сакато... Сега е най-щастливата майка на земята, обяснява Ваня. И обобщава: "Заради мама, заради хората, които ме обичат и подкрепят, ще продължа да се боря и няма да обръщам внимание на завистниците! С моята воля и с Божията помощ напълно ще проходя!".


Отец Стоян:
Дяволът се всели в злобарите
!

Обиден от твърденията, че е "репетирал чудото" в двора на Ваня, отец Стоян Божурин от храма "Света Троица" съзря дело на Лукавия в тях. "Каква репетиция!? Злобата се всели в някои хора, дето говорят такива неща! Дяволът е влязъл, иска да разруши цялата истина!", емоционално сподели свещеникът.



Джипито д-р Даниела Дамаскинова:
Ваня не е шарлатанка

- Д-р Дамаскинова, вие сте личният лекар на Ваня. Можела ли е да ходи тя и преди, както твърди съседката й Янка?
- Ваня е мой пациент от последните три месеца. И по документацията отпреди, и по преките ми наблюдения тя не може да ходи. От самото си рождение се е движила с инвалидна количка. Дори преди няколко дни подготвихме документите да й поръчваме нова количка.
- Как си обяснявате тогава думите на съседката й?
- Не мога да си обясня реакцията на тази жена. Когато станах участъков лекар на квартала, в който живее Ваня, всички хора ми казваха: "Дано направите нещо и това добро момиче да стане от количката". Затова съм много изненадана сега, когато виждам възрастна жена с такава злоба да се опитва да пореже щастието на Ваня. Надявам се Ваня да не се поддаде на разочарованието и да продължи да вярва във възстановяването си.
- Има и други скептици, които смятат, че Ваня е станала от количката "за снимка", но след това не е могла да помръдне.
- Не, това категорично не е така. Дори днес в храма тя направи няколко крачки. Беше като прохождащо бебе Ц държеше се само за пръста ми. Аз и останалите хора я окуражавахме, а тя направо грееше... Докато съседката не направи грозния скандал
- Как медицината гледа на случилото се в храма "Света Троица"?
- Знаете онази приказка, която всеки доктор рано или късно си казва: "На кой каквото му е писано...". Но нека бъдем и по-научни. Когато Ваня се върна от последната операция в Белгия, ми казаха, че тя чисто механични проблеми да проходи вече няма. Тоест останал е само психологическият проблем, страхът, че ще падне, че няма да се задържи.
- Какво й предстои занапред?
- Много рехабилитация. И много вяра. Очевидно е, че положителната настройка, оптимизмът ръководят голяма част от поведението ни. Тя е повярвала, че чрез вярата в Бога може да се излекува. Медицината няма нищо против - всички имаме нужда да вярваме в нещо хубаво и позитивно!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама