Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050831 www.bgdnes.bg

Ники Пилето съди майка си

Теодор НАСКОВ

Соченият за контрабандист Николай Методиев-Пилето се съди с майка си Стояна Николова, показа проверка на "България Днес".
Семейният спор е за собствеността на две луксозни вили в столичния квартал Симеоново. Сред тях е и огромната резиденция, в която от години живее Методиев. По документи днес техен собственик е Пилето, който ги купува през 1999 г. от майка си. Десет години след сделката Стояна Николова размисля и подава молба продажбите да бъдат обявени за нищожни.


Макар и абсурден на пръв поглед, спорът е напълно логичен, коментираха юристи. Струващите милиони евро имоти са сред малкото придобити от Пилето по времето, когато се е занимавал с незаконна дейност. Срещу Методиев в момента се води дело за контрабанда на пилешки бутчета и китайски стоки в особено големи размери. Според обвинението от нелегалния внос Методиев и аверите му са спечелили над 3,5 млн. лева. След години разтакаване процесът най-после е пред своя край, а прокуратурата вече поиска 6 години затвор за Николай Методиев. В случай че бъде признат за виновен, ще му бъде конфискувано и имуществото. Така единственият шанс за спасение на купените по това време вили е те да станат собственост отново на майка му. Останалото имущество за милиони Пилето отдавна успя да спаси от ръцете на държавата. Още през 2006 г., докато му повдигаха обвинения, той прехвърли фирмите си на подставени лица. Малко след това за тях се сети и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, но заради закъснението удари на камък. Заради скандалния пропуск един от чиновниците в комисията е наказан, но Пилето успя да спаси имането си.
След сложно превъртане днес дружествата отново са станали собственост на Пилето или негови роднини, показват документите. С тази разлика, че сега всичко е изпипано юридически, а произходът на средствата за покупката е законен. Така, дори да бъде осъден, Пилето ще успее да запази милионите си, натрупани по сметките на дружествата.
Сред "изпраните" фирми е и скандално известната "Г.А.Н.Т. и ко", която стопанисва нашумелия бар "Голдън Неро". До лятото на 2009 г. собственик на дружеството и заведението е офшорката "Фуего". Тогава името й е сменено на "Арт прадъкшън". Веднага след това новата фирма е купена от фондация "Форд и Карнеги", а за управител е назначена майката на Пилето. Макар името й да съвпада с това на основаната от легендарните магнати Хенри Форд и Андрю Карнеги благотворителна организация, купувачът е чисто български. Основател на родната фондация "Форд и Карнеги" е бащата на Пилето - Иван Методиев. Той от години е разведен с майка му и живее в Северозападна България. От няколко години е и общински съветник от БСП. В началото на 2013 г. следва нова смяна на собствеността. Фондацията на бащата продава "Арт прадъкшън" на фирмата на Пилето "ВИП Стайл БГ" за едва 50 000 лева. Сума, която контрабандистът лесно може да докаже, че е спечели законно. Съответно новата му придобивка няма как да бъде конфискувана, обясняват юристи. Врътката напълно си е струвала, показва проверка в Имотния регистър. Според документите освен ширещия се на площ от 369 квадрата бар Неро "Арт прадъкшън" притежава и огромен магазин на две нива от 374 кв.м и няколко огромни апартамента. Всички те са в една и съща сграда на столичния булевард „Витоша". Тяхната пазарна стойност според експерти е над 5 млн. евро.


По същата схема са легализирани и още няколко фирми от обръча на Ники Пилето. Сред тях е и "Фреш гардън БГ". Дружеството до 2009 г. бе собственост на офшорката на Ники Пилето "Фуего". След това е купена от фондацията на баща му за едва 50 000 лева и прекръстена на "Джи Ен прадъкшън". Така следите набързо се заличават, а притежаваните от фирмата над половин милион лева се спасяват от конфискуване.

Хайде на село!

Покрай баровете и тировете с пилешки бутчета Николай Методиев е станал и земеделски производител. В документите по регистрацията е посочено, че смята да отглежда лозя и овощни градини. Същият предмет на дейност има и една от фирмите му. Според запознати плановете на Методиев в земеделието са напълно сериозни. Той вече е купил няколко десетки декари ниви, върху които да засади грозде и градини с ябълки и праскови.

Днес четат присъдата

Днес Софийският градски съд ще обяви присъдата срещу Николай Методиев и още 18 подсъдими за контрабанда. Делото се точи от 2009 г. и близо 2 г. бе в застой, тъй като съдия Димитрина Ангелова излезе в майчинство.
Самият Методиев обясни пред магистратите, че фирмата му се е занимавала само с превоз на стоки и не е имала общо с оформянето на документите и съдържанието на товара. Прокуратурата е категорична, че има достатъчно доказателства срещу него. След разпит на десетки свидетели и 600 страници обвинителен акт най-после съдът трябва да реши дали Методиев влиза в затвора. В случай че това стане, ще му бъде конфискувано и имуществото, придобито с парите от престъпната дейност. Тъй като делото е на първа инстанция, Ники Пилето има възможност да обжалва присъдата и да проточи процеса поне още няколко години. Дотогава се очаква спорът с майка му да е приключил и той да спаси от изземване двете си вили, които са заплашени от отнемане.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама