Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2050838 www.bgdnes.bg

Цигани нападат съседски къщи

Трънски цигани, заселили се в незаконни постройки, се развилняха заради опитите на общината да събори бараките им. Нападнати са съседи, които според ромите били виновници за напрежението.
На 10 юни 2013 г. незаконните постройки трябваше да бъдат съборени. В тях живеят петдесетина човека. Бутането не се случи, тъй като по твърдение на представители на община Трън е имало подадена жалба в съда срещу заповедите за събаряне. От вчера общината има нов кмет и вероятно разрушаването ще се забави още.
В резултат от бездействието на общинската администрация представители на незаконно настанилите се ромски семейства в понеделник следобед са започнали да хвърлят камъни по живеещите в съседство, да замерят с камъни къщите им и да отправят закани за саморазправа и убийства. Нападнати са били и областният координатор на ВМРО за Пернишка област Кирил Караманчев и две жени, които отишли на място да направят репортаж за случващото се.
"Тук е като Бейрут. Това е едно буре с барут, което гори и всеки момент може да избухне", описа пред "България Днес" обстановката Караманчев.
Даниела Витомирова, която е една от живеещите в съседните на гетото къщи, каза, че навсякъде се виждат хвърлените от циганите камъни. Според нея проблемът е от години, но администрацията не взима мерки, за да може да разчита на циганските гласове.
По думите на свидетели на ексцесията полицията е дошла съвсем за кратко, след което е напуснала мястото, оставяйки ромите да безчинстват. Според тях циганите са се настанили върху частна земя. Тя била собственост на няколко наследници, които се отказали да си търсят правата заради невъзможността да се оправят с ромите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама