Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2052873 www.bgdnes.bg

Гръцката телевизия фалира

Гърците скочиха в защита на най-красивите си тв водещи.

Атина стана сцена на масови протести, които избухнаха заради закриването на държавните радио и телевизия ERT. Хиляди жители на гръцката столица излязоха на спонтанни демонстрации във вторник вечерта, след като правителството изненадващо обяви, че затваря държавната медия.

Официалните причини са непрозрачна дейност и натрупани загуби, предаде Би Би Си. На мястото на ERT ще се създаде създадена "съвременна, но не държавна медийна организация", обясни говорителят на правителството Симос Кедикоглу. Той увери, че служителите ще получат по най-малко 2500 евро компенсации.

Реклама

Кабинетът търси всякакви начини за облекчаване на държавния бюджет, драстично свит от кризата. Със закриването на радиото и телевизията се очаква да се спестят поне 100 млн. евро, при положение че сегашните разходи за ЕRT достигат 300 млн. евро.

Предвижда се всички работещи в медията да бъдат освободени поетапно. В момента там работят над 2500 души. В новата медийна корпорация, в която държавата няма да бъде мажоритарен собственик, ще бъдат заети доста по-малко хора.

След новината за спирането журналисти и технически персонал окупираха сградата и обявиха безсрочен протест. Според техни представители на първо време ще продължат да излъчват предавания, но само онлайн.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама