Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2053529 www.bgdnes.bg

Режат наполовина парите за партиите

С приемането на новия бюджет наесен

Режат наполовина
парите за партиите

Умуват 3%-ен праг за финансиране на извънпарламентарните партии

Надя Панкова

Партийните субсидии да се орежат, като парите за глас да се свалят наполовина. Такава идея се обсъжда в левицата при подготовката на бюджет 2014 г. през есента, разказаха за "България Днес" депутати.


Според БСП и "Атака", като се клъцнат парите за партиите, обществото щяло да погледне с по-добро око на новата власт. Кабинетът също ще умува за подобна мярка, като според депутати разумната сума за българските стандарти не е 12 лева, а 6 лв. за глас. Червените обаче допълниха, че изчисленията трябва да са много конкретни, за да не се допуска чрез финансиране корпоративен интерес да влияе на някоя от политическите формации.

Реклама


"Размерът на партийната субсидия се третира в държавния бюджет. Скоро предстои да бъде обсъдена бюджетната процедура, ще поставим и този въпрос - да, трябва да бъде намалена субсидията", коментира зам.-шефката на парламента Мая Манолова. Повечето от червените са съгласни да обсъдят с правителството намаляване на парите си, но в разумни граници. "Размерът на субсидиите може да падне толкова, че да не позволи намесата на корпоративни интереси в партийния живот", потвърди депутатът от БСП Атанас Мерджанов.


От "Атака" вече предложиха пък партиите, които са извън парламента, да не получават и стотинка. Лидерът Волен Сидеров настоява формации, които не са успели да прескочат 4% бариера за влизане в събранието, да нямат пари, тъй като не работели за обществото. "Видяхте за какво се сформират някои партии, като партията - спасение на Бойко Борисов, само да взимат държавни пари", аргументира предложението зам.-шефът на "Атака" Павел Шопов.

Той визира създаването на партията на Капка Сидерова. Идеята на атакистите обаче не се харесва нито на БСП, нито на ГЕРБ и бе отхвърлена и на заседанието на правната комисия. Червените обаче са категорични, че прагът от 1%, след който се полагат средства на партиите, е нисък. От БСП и ДПС обмислят възможност той да скочи на 2% или 3%, като най-вероятно депутатите ще се спрат на 3% бариера за държавно финансиране.


Прагът за получаване на субсидии от извънпарламентарните партии вече е записан в закона за политическите партии и може бързо да бъде вдигнат, без да се чака държавният бюджет, аргументираха се депутати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама