Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2053930 www.bgdnes.bg

Елеонора Николова, сестра на удушената Мирослава: Аз трябваше да съм в гроба!

Като видях сестра си в моргата, поисках да се сменим

- Елеонора, доволна ли си от присъдата, която Марио Любенов получи за убийството на сестра ти?
- Никога няма да съм доволна! И в момента пред мен да го убият, няма пак няма да съм доволна! Няма нищо да ми върне сестрата, но тази присъда е прекалено малка. Трябваше да е поне доживотен затвор.


- Какво мислиш за самопризнанията на Марио?
- Не ги приемам! Не разбирам защо не се изправи пред съда и не разказа какво се е случило?! Трябва да се доразследва, трябва и другите виновни да се озоват с него в затвора.
- Кои са другите виновни?
- Калоян Досев (основен свидетел по делото срещу Марио Любенов Ц бел. ред.) и Красимир Христов (приятел и съдружник на самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо Ц бел. ред.) присъстват на няколко места в обвинителния акт. Калоян се признава за виновен в престъпления, извършени заедно с Марио, но не е подсъдим. Адвокатите на Заека казват, че Красимир Христов пък е разпознат като човека, купил СИМ картите, с които похитителите комуникираха с нас. Та този човек е ортак на Стойчо. Викаха му Краси Полицая. Защо не е привикан под отговорност? Къде е прокуратурата? Разследващите къде са? И двамата с Калоян Досев трябва да са при Марио.
- Разследващите твърдят, че са отвлекли сестра ти заради парите на бившето ти гадже Борислав Чолев. Това ли е истината?
- Не може Борислав да е такъв лицемер и да казва, че няма общо с отвличането на Мимето. Тя го е гледала като куче, докато лежи. Твоите приятели, Бориславе, я отвлякоха, не се чуди дали имаш общо!

Реклама


- За Стойчо Стоев ли намекваш?
- Да, пред полицията Борислав твърди, че със Стойчо Стоев-Чочо се запознали на лов, нищо повече. Пълна лъжа! Те се знаят от години. Неведнъж ми е казвал, че Стойчо му е най-довереният човек. Борислав сега е гузен и му личи. Още когато поискаха откупа за Мирослава, той каза, че пари за сестра ми няма да даде. Ако настоявам обаче, фалшиви ще даде за нея. Каза го пред ГДБОП. Обърна се към тях и обяви, че ще намери фалшиви 250 000 евро. Можел да сложи малко и истински, за да ги размеси. Защо тогава никой не го попита откъде ще вземе фалшивите пари, защо не направиха връзката, че съдят Марио за изготвянето на неистински банкноти. Когато трябваше да покажем на похитителите, че сме намерили парите, уговорката беше да се сложи знак ДХ" на гаража на Борислав. Той сложи и знак "!" до него. Той предупреди приятелите си да внимават, че полицията знае.
- Появи се информация, че си знаела, че се готвят да похитят сестра ти. Как ще го коментираш?
- Това е абсурд! Когато Борислав получи наследството си, го убеждавах да не демонстрира толкова възможностите си. Той си купуваше коли, сменяше ги, водеше лъскав начин на живот. Предупреждавах го, че може да се случи нещо лошо. Аз ако съм знаела, че искат да отвлекат сестра ми, щях ли да го допусна?!
- Първоначалният план е бил да отвлекат теб, но не са успели, затова са решили да похитят сестра ти. Чувстваш ли се отговорна за случилото се?
- Чувствам ужасна вина. Искам аз да съм на нейно място! Още докато сестра ми беше в неизвестност, ходих и при полицията и ги убеждавах да дам изявление пред медиите. Щях да кажа на похитителите да вземат мен. Щях да отида, където кажат, и да ме вземат. Исках замяна. Всичко давам сега Мирослава да е жива, а аз да съм в гроба вместо нея! Когато откриха тялото й и влязох в моргата, бях в шок. Погледнах лекаря и го попитах: "Не може ли да ни смените? Аз да легна там на масата?"
- Какво беше първото, което направи, когато Мирослава не се прибра от тренировката си по таекуондо?
- През целия ден предчувствах, че ще се случи нещо лошо. Нещо ме бодеше, бях на подскоци. Когато вечерта Мимето не се прибра навреме, започнах да звъня по телефона. Звънях на целия град. След като нямаше следа от сестра ми, тръгнахме към полицията. Беше студено... много студено. Излязох от вкъщи по жилетка на дупки, анцуг и токчета. Бях в шок, предчувствах го.


Елка Георгиева, майка на Заека:

Изнудиха сина ми да признае!

"Половин Перник покриха със самопризнанията на сина ми! Нито той, нито Стойчо имат общо с това престъпление. Други са и са много. Натиснаха го да признае, изнудиха го. Малко след като се призна за виновен, ходих при него да говорим. Умолявах го със сълзи на очи да ми каже защо постъпи така, защо се призна за виновен, но той мълчи. До последно беше оптимист за хода на делото. Вярваше, че ще бъде оправдан. Нямаха доказателства срещу него. Единствено думите на един умрял човек, което е без стойност." Това разказа пред "България Днес" Елка Георгиева, майка на Марио Любенов-Заека. Както и на първото заседание от двудневния процес срещу сина й, жената не влезе в залите на Темида. Докато вчера магистратите четяха присъдата на детето й, тя трескаво обикаляше около сградата на съда.

Емилия Шумкова, майка на Мирослава:

Ще се борим докрай!

"Засега 25 г. затвор са добре, но ще обжалваме. Ще се борим докрай." Това обяви майката на убитата Мирослава Николова Емилия Шумкова минути след като чу присъдата на убиеца на дъщеря й Марио Любенов-Заека.
Почернената майка е категорична, че може да има поръчител на убийството, а Любенов и Стойчо Стоев-Чочо да са извършителите. Възможно било и да има натиск върху Заека, за да се признае за виновен.
"Прокуратурата, МВР и ГДБОП затвориха кръга на делото. Стойчо се самоуби, поне по документи, Марио се призна за виновен и това е всичко. Никога няма да разберем истината след този развой на нещата", огорчена е майката.
Защитниците на родните на Мирослава са категорични, че не са доволни от присъдата и ще я обжалват пред по-висша инстанция. Това обаче ще направят и адвокатите на Заека.
ДНяма никакви доказателства Марио да е участвал в убийството. Той изглежда психически и физически зле. Изненада ме решението да се признае за виновен. Преди това не сме го обсъждали като вариант. Пред мен никога не е казвал, че е виновенУ, заяви адвокатката на Марио Диана Ангелова.
Защитничката подчерта за пореден път, че има много допуснати нарушения по делото. Имало и доказателства, които водели извън Марио и Чочо. В показанията си Стойчо говорел в множествено число.

25 години зад решетките

Пернишкият окръжен съд присъди 25 години затвор на Марио Любенов-Заека. 27-годишният мъж бе единственият обвиняем за убийството на 17-годишната Мирослава Николова. Момичето бе похитено на 7 ноември след тренировка по таекунодо. Трупът й бе открит на 12 януари 2012 година, след като Стойчо Стоев-Чочо направи пълни самопризнания за престъплението. Чочо почина при съмнителни обстоятелства в апартамента си, след като се самопростреля пред погледа на ченгетата, правещи обиск на апартамента му. Преди да натисне спусъка, Стоев замеси като свой съучастник Марио Любенов-Заека. По време на първото заседание по делото в понеделник Любенов призна вината си и поиска да бъде съден по бързата процедура.
По трите обвинения Любенов получи съответно: доживотен затвор за убийството на Мирослава, 20 години за отвличането на непълнолетно лице и 5 години за предаването на пистолет, преработен от газов в боен, на лице без разрешително. Според българското законодателство заради съкратената процедура, по която самият обвиняем пожела да се гледа делото, присъдата се намалява с една трета и в крайна сметка Заека е осъден да лежи в затвора 25 години.
Съдът разпореди майката и бащата на Мирослава да получат по 150 000 лева кръвнина. Марио ще трябва да плати разноските по делото и направените разходи по разследването на жестокото престъпление.


Реклама
Реклама
Реклама
Реклама