Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2054028 www.bgdnes.bg

Пилето отърва кафеза

Соченият за контрабандист номер 1 у нас Николай Методиев-Пилето е невинен. Това постанови Софийският градски съд след близо 7 години процес. Методиев бе обвинен заедно с още 18 души за контрабанда на китайски стоки за близо 4 милиона лева.
Според обвинението престъплението е извършено в 2002 - 2003 г. през граничните пунктове Кулата и Калотина. Обвиненията срещу Ники Пилето са повдигнати през 2005 година. Първоначално Методиев е задържан, след което е пуснат на свобода срещу 15 бона гаранция, но без право да напуска България. През 2007 година съдът премахва и забраната му да пътува в чужбина.
Пилето попада в полезрението на разследващите през 1998 година. Тогава той и по-малкият му брат Ивайло, известен като Малкото Пиле, са арестувани заради 11 тона контрабандно пилешко месо, задържано в Бургас. Според обвинението двамата внасяли ТИР-овете с бутчета от Гърция и Турция, а стоката продавали у нас. След това заедно с бургаски митничар оформяли документи за фиктивен износ към Русия и Украйна. Така ощетили държавата с над 1 милион лева. На 20 декември 2005 г. състав на Бургаския районен съд оправдава Николай Методиев по това обвинение.
Докато процесът се точи, на 27 декември 2002 година в рамките на 15 минути две бомби избухват пред дома му в кв. Симеоново и пред магазина на приятелката му на бул. "Витоша" в столицата.
През 2003 г. при акция на СДВР са заловени други пет ТИР-а на Методиев с китайски стоки, декларирани като изолационни материали. Целта на измамата е да се избегне плащането на около 250 000 лева мита. Пилето е арестуван и обвинен в тежко умишлено самоуправство. Отстранени са шестима митничари. На 21 юни 2004 г. Николай Методиев е изправен пред Софийския районен съд по това обвинение. Двама сержанти твърдят, че Методиев ги е заплашвал. През 2008 година Пилето отново е оправдан по това обвинение заедно с митничаря Ангел Ангелов.
На 18 февруари 2009 година трета бомба избухва пред луксозния бар "Неро", собственост на Пилето, в София.
След третата оправдателна присъда Ники Пилето отново отказа коментар.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама