Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2054706 www.bgdnes.bg

Слънчева буря блокира джиесемите

Иво АНГЕЛОВ

Невиждан слънчев апокалипсис се приближава към Земята и ще причини редица проблеми по целия свят през следващите седмици, алармираха от НАСА. Стихията ще порази сериозно Европа, като България също ще бъде атакувана от бурята.

Причината за бъдещото бедствие е дупка, която се е образувала на повърхността на Слънцето. Според експертите тя ще е причина за буря, която ще се насочи към нашата планета. Прогнозите са, че мобилните комуникации ще бъдат прекъснати за неопределено време. Най-песимистичните прогнози сочат, че стихията може дори да повлияе на климата в различни региони по света. Името на наблюдавания феномен е Аврора Бореалис и се очаква да пристигне при нас до два дни.

Реклама

Коронарната дупка е наблюдавана в атмосферната зона на Слънцето, обясниха експерти от американската космическа агенция. На Слънцето се вижда петно, което е определяно като "студена" зона в атмосферата на звездата. Коронарните дупки предизвикат загуба на материя от Слънцето, а силният слънчев вятър отнася потоци от частици, които пътуват през Слънчевата система, включително и през Земята. През по-голямата част от времето слънчевите ветрове не предизвикват само Северно сияние, но понякога електромагнитните бури могат да са причината за прекъсване на електричеството и смущения в сателитните връзки.

НАСА съобщава, че тази гигантска коронарна дупка може да доведе до някои проблеми, особено в Европа, като смущения в GPS системите и работата на мобилните телефони през следващите два месеца. Учените смятат, че нейният обем е най-малко 6 пъти по-голям от диаметъра на Земята. Формирането й пък е станало за 48 часа на повърхността на Слънцето.

Освен смущенията с технологиите слънчевата буря се очаква да причини и проблеми със здравето на хората, като най-характерните симптоми са отпадналост и силно главоболие.

 

Папата на бенките дойде у нас

Специалистът по дерматология проф. Герд Плевиг, който е известен като Папата на европейската дерматология, пристигна в България. Дерматолози от цял свят са у нас за 5-ата годишна среща за проблемите с кожата и разпространяването на нови методи в естетичната хирургия, като се акцентира върху диагностиката и лечението на различни заболявания. Плевиг е известен не само с 20-те си учебника по дерматология, но и с това, че обяснява сложните термини от медицината на обикновен език. Специалисти от цял свят участваха в семинари и демонстрации на живо пред българската аудитория.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама