Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2054728 www.bgdnes.bg

Иван Димитров: Здравеопазване не се прави с идеята дайте да спестим едни пари

"Здравеопазване не се прави с идеята дайте да спестим едни пари."

Това обяви Иван Димитров от Български пациентски форум. Така той коментира изявлението на министъра на здравеопазването Таня Андреева, която обяви, че ще се налагат на пазара генерици, които са аналози на оригиналите.


"Ще спестим едни пари. Това е идеята. В България не лекуват лекарите, а администрацията. Целта е спестяването. От подмяна на лекарствата на трансплантираните ще спестим от оригиналните медикаменти около 200 000 лева. Но в същото време това ще представлява риск за здравето на този пациент. Нека лекарите да решават с какво лекарство ще се поддържат хората", обяви Димитров.

Реклама

Той добави, че за половината от лекарствата, които се обявяват на търгове в болниците, не са се явили желаещи да ги доставят. "Шефовете на болниците правят търгове, но гонят евтиното. Трябва да има контрол върху това. Не трябва да е така, защото така само се въртят далавери", добави той.

Лилия Николова, адвокат на Федерация "Български пациентски форум", сподели, че принципно няма някакво лошо отношение към генериците, но също защити тезата, че трябва специалистите да казват кое лекарство да се дава. "Генерикът може да убие онкоболен, защото той е тестван върху здрав човек", обяви Николова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама