Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2056024 www.bgdnes.bg

Ердоган кляка, предлага референдум за парка "Гези"

Протестиращите в Турция се радват на частична победа след първата си среща с омразния им премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Властите са готови за референдум за спорните планове за застрояване на парка "Гези", от което тръгнаха масовите демонстрации. Това обяви късно в сряда зам.-шефът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик.

Реклама

Предложението за народно допитване е договорено между представители на демонстрантите и Ердоган, които се срещнаха за първи път от началото на митингите преди 2 седмици. Първоначално министър-председателят категорично отказваше да се види с хора от площад "Таксим", които наричаше "хулигани" и "терористи".

Все още е неясно с кого точно е разговарял той при закрити врата. Протестиращите нямат изявени лидери и на практика покриват широк кръг от обществото - от футболни фенове до кюрдски активисти.

Челик призова тълпите да напуснат "Гези", но множеството не го послуша. Въпреки сигналите за очертаващ се компромис турците остават на емблематичния площад в Истанбул. По-рано полицията арестува 90 души, но за разлика от предишните дни не е използвала сълзотворен газ.

През цялата нощ на "Таксим" вървеше купон заради новината, че правителството се вслушва вече в исканията им. Чуждите кореспонденти съобщават за танцуващи младежи, огласили мегаполиса до ранно утро.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама