Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2056233 www.bgdnes.bg

Митрополит Николай: Гей-киното е содомитски грях

 

Бисерка БОРИСОВА
За пореден път Пловдивският митрополит Николай скочи на гейовете и ги обвини в содомитски грях.
Причина за гнева му този път стана провеждащият се в Пловдив първи гей филмов фест у нас. Включените в него ленти са предоставени от американското, британското и австрийското посолство, както и от Гьоте институт. Организатор на събитието е "ЛГБТ Пловдив" - правозащитна организация на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора, като фестивалът преминава  под патронажа на Посолството на САЩ в България.
Височайшето дипломатическо одобрение обаче не попречи на дядо Николай да анатемоса събитието в изявление на сайта на митрополията. "Наш дълг е да порицаем най-остро провеждания в Пловдив фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството. Нашата позиция се придържа неотклонно към позицията на Светия Синод, който категорично се противопоставя на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях", пише  пловдивският владика. "Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност. Да гледа как някой разрушава душите на децата ни. Как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата", допълва той и призовава: "Добре е ръководството на град Пловдив да има предвид това."
Организаторите от "ЛГБТ Пловдив" обаче приеха с отегчение поредните клетви на дядо Николай. "Бог е любов и църквата би трябвало да обединява, не да разединява. Събитието ни е цивилизовано, а не извратено. Отворено е за всички, за да покажем приликите, а не да демонстрираме разлики. Не правим  фестивала на територията на църквата. Не искаме привилегии, просто си търсим правата", заяви пред "България Днес" председателката Ивелина Паницарова. "И ние сме религиозни, всеки носи Бог в себе си", допълни тя.
Междувременно бе разпространено и изявление на Светия синод по повод феста. В него Синодът призовава властимащите да забранят това "Содомско сборище", а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението". Преди 3 години запитан дали църквата ще анатемоса участниците в гейпарадите, митрополит Николай заяви, че тя ще се моли за тяхното "изправление и покаяние". "Църквата не проклина, но изобличава", заяви владиката.
 

Организаторите:
Да заповяда на събитието

"Отправяме покана към митрополит Николай да дойде на кинофестивала, да ни види. Ако има нещо, от което е недоволен - да вземе да го каже лично", заяви пред "България Днес" Ивелина Паницарова от организаторите "ЛГБТ Пловдив". "Специална покана няма да му пращаме, но е крайно време да спре да критикува нещо, с което изобщо не е запознат и никога не е виждал отблизо!", допълни тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама