Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2056277 www.bgdnes.bg

Митрополит Николай разследва чудесата в Стамболийски

Бисерка БОРИСОВА
Само за няколко дни Българската православна църква се видя в чудо! И то от чудеса!
Още не утихнала шумотевицата около прохождането на 30-годишната Ваня Великова в храма "Света Троица" в град Стамболийски, и вчера местният свещеник разказа за поредно чудо. По думите на отец Стоян, известен и като Червения поп заради близостта му с лидера на БСП Сергей Станишев, преди броени часове проходил и мъж в инвалидна количка.
"След като разбрали за случая с Ваня, роднините на този мъж го донесоха на одеяло в църквата", сподели пред "България Днес" свещеникът. Той отказа да дава каквито и да било подробности повече, тъй като разгласяването на чудото с Ваня му докарало много бели на главата и в момента давал показания пред Пловдивската митрополия.
Вместо отец Стоян повече светлина върху новото чудо хвърли попадийката му Милка.
"Мъжът беше докаран с количка сутринта и помоли да му се прочете молитва. След молитвата стана и си тръгна, крачейки", обясни тя. На въпрос кой може да потвърди това, баба попадийка отговори, че свидетели нямало. На камък удари и желанието на "България Днес" да се свърже с новопроходилия. Оказа се, че той не си казал дори името. Разбрало се само, че е дошъл от град Септември.
Извиращите чудеса в Стамболийски накараха и Светия синод да започне пълна проверка. "Наблюдаващ разследването" е Пловдивският митрополит Николай. Вчера той разпространи изявление, в което се казва: "С понятието "чудо" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като чудо е в състояние, вместо да укрепи, да разколебае вярата и да нанесе щета на авторитета на православната църква."
Владиката все пак не отхвърля възможността станалото в Стамболийски да е чудо.
"Вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления", казва дядо Николай.
Той вече е разпоредил комисия от 10 духовници и медици до проверява случилото се в храма "Света Троица". Със задачата да събере необходимите специалисти е натоварен протосингелът отец Добромир Костов. След проверката на Пловдивската епархия събраните материали ще бъдат пратени в синода.
Реакцията на дядо Николай и недоверието на синода вчера окончателно разцепиха вярващите по темата "чудеса в Стамболийски". Към това се прибавя и твърдението на съседката на проходилата Ваня - леля Янка Бенчева. По думите на съседката и сина й Стоян 30-годишната Ваня ходела от три години, а самата Янка имала голяма заслуга за това. Според семейство Бенчеви целта на извиращите в храма на отец Стоян чудеса била да се привлекат в църквата болни и сакати от цялата страна и по този начин да се печелят пари.
"Искат да направят Стамболийски Българския Йерусалим! А дядо Стоян вече го сравняват заблудените с Исус Христос!", възмущават се невярващите в чудесата от храма "Света Троица".
Самият свещеник и попадийката му Милка не крият, че са дълбоко обидени и наранени от подобно отношение.
"Възмутени сме, че има хора в Стамболийски, които не вярват, че Ваня е проходила благодарение на молитвата", споделят те.
"Второто прохождане на сакат човек в "Св. Троица" трябва да убеди и най-невярващите, че чудесата тук са истински", обобщава баба попадийка.
Тя и мъжът й съжаляват, че са разгласили първото, станалото с Ваня.
"Така отприщихме злите сили на завистниците срещу добрите дела, които правим", обяснява Милка. Отец Стоян пък заяви, че в съседката Янка, която първа поде кампанията срещу чудесата му, се е вселил самият дявол.



Каноните: Няма изцерение "наполовина"

Помолени за коментар, духовници обясниха неофициално пред "България Днес", че има неща, които ги смущават в стамболийското чудо.
"Бог не лекува "наполовина". Ако изцерява някой - прави от веднъж, напълно.  Ако тази саката жена е проходила чрез Божие чудо, трябваше тя веднага да почне да ходи, да тича, да е излекувана напълно. Исус не е оставял хората полуизлекувани", разясниха те, но все пак допълниха, че много ще се радват, ако чудото се окаже наистина "чудо".

Реклама



Проходилата Ваня по цял ден плаче

Скандалът около чудото с нея започнал да се отразява все по-зле на проходилата Ваня, сподели майка й Виолета. "Това, че някои почнаха да я обвиняват в шарлатания и да не вярват в прохождането й, много я нарани. Сега не иска да излиза. Затворила се е вкъщи, по цял ден плаче", разказа пред "България Днес" майката. Ден по-рано самата Ваня заяви пред вестника, че няма да позволи обвиняващите я в лъжа да помрачат щастието й.



Как се документира

Що е то "чудо" и има ли чудеса в храма в Стамболийски?
Това е въпросът пред Българската православна църква в момента, който по сложност не отстъпва на хамлетовските дилеми. Стандартната процедура при документирането на църковни "чудеса" е следната: човекът, който твърди, че му се е случило чудо (както с проходилата Ваня от Стамболийск - б.а.), съставя протокол, в който описва случилото се. Под документа се подписват той и трима свидетели. Протоколът се изпраща първо в съответната епархия, а оттам и в синода. Ако синодът се усъмни в същността на чудото, назначава свои представители, които да проверят основно събитията - както се случва в момента в Стамболийски. Когато става въпрос за проходили или изцерени хора, синодалните "разследващи" проверяват епикризите, искат становище от лекуващите лекари, от светила в медицината. Първоначални писмени показания дава и самият свещеник, който твърди, че е извършено чудо. След като се разпитат всички останали лица, попът отново се явява пред синода да обясни ситуацията. "Поне в годините на демокрацията удостоверено чудо от синода няма", разказват свещеници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама