Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2056607 www.bgdnes.bg

Опиц потъна в отчаяние

Иван ЗАРЕВ

Осъденият за убийство иконописец Йордан Опиц е изгубил всякаква надежда, че може да бъде помилван или освободен предсрочно. Пред близките си той признал, че вече се подготвя да излежи цялата си присъда.
Опиц бе пуснат в отпуск от общежитието в Казичене за два дни, но вече се върна зад решетките. Това беше най-дългата му почивка от цикличното затворническо ежедневие, след като преди това излезе на свобода за часове през март.
Отпуска си Опиц прекара в София, като най-много време отдели на близките си и основно на сина си Борис. Пред тях твърдял, че е в отлично здраве, въпреки че вече е почти изцяло сляп и с двете си очи, след като и на лявото му беше открито "перде". Въпреки препоръката на лекарите да се подложи на операция художникът не смее да предприеме интервенцията в затворническата болница.
Пред близките си Опиц признал, че вече се е настроил психически да излежи цялата си присъда. Той бе признат за виновен за това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно хероиновия наркоман Мариан Янчев, когото подозирал, че претарашвал кооперацията на художника. През 2012 г. върховните магистрати излязоха с окончателна присъда, която е под минимума за подобно престъпление - 5 години лишаване от свобода. Опиц дори отказал в скоро време да се пусне нова молба до комисията по помилванията към президента. Отчаял се, че някой ще чуе версията му, че е защитавал частна собственост от посегателство.
След връщането си в Казичене Опиц отново се отдал на рисуване. В двора на затворническото общежитие той зографисва параклиса "Свети Никола". След като изцяло приключи с интериора, той вече доизпипва иконите отвън. Тези дни довършва нимбовете и главите на светците, след което параклисът ще бъде готов за официалното си откриване, което ще бъде на 15 август, когато се отбелязва Успение на Света Богородица.


Самият Опиц не крие гордостта си от свършеното и признава, че е успял да сътвори едни от най-добрите си произведения. Не крие и че останалите пандизчии били във възторг от иконите. След като доизпипа нещата, Опиц ще се отдаде отново на другото си занимание, свързано с четката - преподаването на рисуване на затворниците.

Имотите стоят непродадени

Йордан Опиц бе признат за виновен, че е прострелял смъртоносно хероиновия наркоман Мариан Янчев, когото подозирал, че претарашвал редовно кооперацията на художника.
Иконописецът трябва да заплати на родителите на убития по 80 000 лв. обезщетение. С лихвите общата сума от 160 бона обаче вече е набъбнала до над 300 хиляди. Все още имотите на Опиц, които са запорирани и с които трябва да бъде платена кръвнината, не са продадени.
Приятелката на Мариан Янчев беше открита починала от свръхдоза хероин 9 дни след смъртта на младежа. Тя се самоубила в леглото му от мъка по него.

Съмишленици ловят крадци

Член на комитета в подкрепа на иконописеца споделя, че станал свидетел на случай, подобен на този, при който Опиц гръмна Мариан Янчев, когото заподозрял, че влязъл в кооперацията, за да краде.
"Снощи във входа ни се опита да се скрие наркоман, който минути по-рано беше откраднал 2 скъпи якета от магазин на "Витошка". Хората, които го преследваха, ми звъннаха и аз им отворих външната врата. Открихме го на предпоследния етаж в кооперацията и го задържахме, докато дойде полицията, в рамките на 5 минути. За миг можеше да се случи сценарият "Опиц", но, слава Богу, всичко се размина някак си благополучно", разказва Александър Луканов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама