Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2058111 www.bgdnes.bg

Гъмжило от мрени по Искър

Незабравимо ще остане откриването на риболовния сезон 2013 за малцината късметлии, решили да опитат късмета си по долното течение на река Искър. Както е известно, от началото на месеца любителският риболов у нас вече е разрешен на язовирите и реките, намиращи се на надморска височина под 500 метра. За по-височинните водоеми забраната е в сила до утре.
Култовите бели мрени, за които се носят какви ли не легенди, са полудели в последните дни. Тупалки по над 2 килограма потопяват смело плувките за радост на рибарското сърце. Фиестата е на определени вирове по река Искър малко преди вливането в Дунав.
Дъждовете в последните дни покачиха рязко нивата на повечето реки. Това важи и за Искър. Голямата и мътна вода обаче ни най-малко не смущава мрените. Ако успеете да напипате пасажа, емоциите са гарантирани.
Уловът на бели мрени не е никак лесен. Изисква се висше майсторство, за да бъде преборена тази толкова силна риба. Мощното й вретеновидно тяло я превръща в своеобразно подводно торпедо, а когато се закачи на куката, започва да се дърпа свирепо. Бялата мряна се лови най-добре на фидер. Заради силното течение на Искър се монтират тежки хранилки, а захранката трябва да бъде стегната и жилава, за да не пада лесно. За примамка се използват едри земни червеи, попови прасета или сладка царевица.
Трофейните риби се мамят и на плувка с въдица, тип болонезе. За да сте равностойни в битката с мрените, не монтирайте влакна, по-тънки от 0,14 мм. Куката не бива да е по-малка от щ14. При риболова на леко за стръв може да се използва грозд от бели червеи. Понякога обаче това е невъзможно заради наличието на дребни риби, които мигновено атакуват примамката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама