Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2058903 www.bgdnes.bg

Закопчаха Кубинеца от бандата на Сако

Антимафиотите разбиха бандата на Веселин Христов, известен с прякорите Кубинеца и Паяка. Петима от дилърите му вече са в кафеза с белезници на ръцете.
Весо Кубинеца бе смятан за близък до един от най-силните наркобосове у нас  Стефан Бонев-Сако и дясната му ръка Милен Даврански - Катерицата.
Кубинеца е отдавна познат на полицията. Той е криминално проявен за кражба, хулиганство и притежание на наркотици.

Освен него са арестувани още петима души Ц Н.В., на 34 години, Р.Р., на 31 години, Т.К., на 30 години, В.В., на 30 години, криминално проявен за притежание на наркотици и измама, и В И., на 31 години, регистриран за притежание на наркотици.
При разследването антимафиотите установили и схемата, по която групата е работила - депото било организирано в дома на 30-годишния Т.К., а В.В. отговарял за зареждането на дилърите. Двамата са задържани в момент на сделка с наркотици.
По време на обиските спецполицаите намерили различни по съдържание и количество разфасовки наркотици.

Реклама

Открити са около 2,5 кг марихуана, около 0,5 кг амфетамин, около 1,5 кг хероин, както и кокаин на бучки с различен грамаж. Иззети са и множество мобилни телефони и СИМ карти, голяма сума пари, 8 електронни везни, тефтери със счетоводни бележки за извършените продажби на наркотици.

Тарторът Веселин Христов е задържан за 24 часа, на останалите участници са повдигнати обвинения и е наложена мярка задържане за срок до 72 часа.
Името на Кубинеца или Паяка нашумя преди време след прословутата акция на МВР с кодовото име "Чук". Тогава той твърдеше, че соченият за наркобарон Стефан БоневЦСако е подбирал дилърите си по градинки. Заедно с още трима души той свидетелства срещу Сако и натопи голяма част от хората му. След 6-часово заседание всички наркоразпространители, които бачкали за Сако, бяха оставени в ареста. Само Весо Кубинеца се прибра у дома си. Тогава стана ясно и че той е бил разпитан няколко часа преди началото на заседанието в сградата на Спецсъда. Там разказал надълго и нашироко за цялата дейност на престъпната банда. По време на делото Кубинеца бе заплашен от аверите си, че ще остане вдовец за това, че е пропял.

В крайна сметка благодарение на показанията си Кубинеца се размина със затвора. Наблюдаващият обвинител по делото Никола Невенчин поиска от Спецсъда да наложи единствено на Христов домашен арест, въпреки че неговото съдебно минало било едно от най-богатите в сравнение с доскорошните му авери.

Довереник на Жоро Илиев

Кубинеца бе един от най-доверените хора на покойния бос на ВИС Георги Илиев. Той участваше в наказателните бригади, които заплашваха бизнесмени, отказали да се застраховат при правилната фирма. Заедно с Веселин сред биячите били и Златистия и Вальо Мантата. Кубинеца бил в остър конфликт с основния враг на Сако - Ицо Ширев-Боксьора. Именно той пратил къртиците в МВР, за да елиминира конкуренцията. Ръководител на бандата на Сако е Милен ДавранскиЦКатерицата, който отговарял за сплашването на некоректните дилъри и разчистването на нови територии, обясняват още криминалисти.


Авер на Киро Шкафа

Името на Кубинеца бе намесено и покрай показния разстрел на Кирил Кирилов-Шкафа от "Наглите". Малко преди да бъде убит, двамата започнали да играят в комбина и се опитали да се наместят на наркопазара. Шкафа и Кубинеца се запознали в пандиза. Притиснат от нуждата за пари, Шкафа се е опитвал по всякакъв начин да се вклини и да намери нов начин за припечелване. Полицаите предполагат, че убийството на Киро е резултат от скандала на Кубинеца с някогашния му шеф Милен ДавранскиЦКатерицата. Седмица преди Шкафа да бъде нападнат, полицаи провеждат акция УЧукФ, която цели да удари дилърите на средно и по-високо ниво. В ареста влизат Стефан БоневЦСако, Катерицата, Весо Черния и Кубинеца. От тях само Весо Христов е освободен.

Реклама
Реклама
Реклама