Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2058956 www.bgdnes.bg

КАТ погна велосипедистите

60 велосипедисти са били проверени от органите на реда за по-малко от четири дни в рамките на акцията на "Пътна полиция" - "Велосипедист". Оказало се е, че една трета от проверените колоездачи са били в нарушение, съобщи комисар Богдан Милчев, началник на КАТ - София.
"От тези 60 велосипедисти, които сме проверили, сме установили, че 20 от тях не се движат по правилата. Най-честото нарушение, на което се натъкваме, е неправилно движение в пътното платно. Имаме и пет случая на технически проблеми по велосипеда - липсва спирачка или фар. Имаме и един акт на велосипедист, който е пресякъл кръстовище при червен светофар", обобщи резултатите комисар Милчев.
В момента се обмислят сериозни промени в Закона за движение по пътищата. С новите правила е възможно да се позволи и на 16-годишните да застанат зад волана, ако до тях се вози придружител. Според пътните полицаи тийнейджърите трябва да могат да ходят на кормуване още когато са в 10-и клас в училище. От КАТ готвят сериозни санкции и за самокатастрофирали шофьори. 40% от всички убити на пътя от началото на годината, т.е. 75 човека са намерили смъртта си след удари в дърво, стълб или след обръщане в канавка, докато са били зад волана, сочи статистиката на Пътна полиция. Едва една четвърт от всички загинали на пътя са пешеходци. Обмисля се на рисковите участъци в града да се изградят специални изнесени бордюри точно преди зебрите. Така било в Женева.
Комисията за безопасност на движението е помислила и за по-възрастните шофьори. По примера на Англия, където, ако водачът е над 70 години, го карали да прочете регистрационен номер на кола, която е на 20 м разстояние. Ако не успее, остава без книжка. Обмисля се дали да не се направи това и в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама