Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2063214 www.bgdnes.bg

3 години условно за лекар и учителка - взели подкуп от затворник

Бургаският апелативен съд потвърди условните присъдите на бившия лекар на Окръжен затвор-Бургас д-р Веселин Вангелов и учителката Диана Станчева за вземане на подкуп от затворник, съобщава flagman.bg.

Той постанови по три години условно за двамата с петгодишен изпитателен срок. Те са осъдени заради това, че през декември 2011 г. д-р Вангелов като инициатор е поискал „почерпка" от 1200 лв. от задържания Данчо Симеонов, за да му напише диагноза, която да го освободи от затвора. Учителката Диана Станчева пък водила комуникацията с неговите близки.

Реклама

Основни доказателства по процеса бяха приложените СРС-ата, които установяват съпричасността на Станчева и Вангелов към случая. Оказва се, че разрешение за тях незнайно защо е издадено не от Бургаския окръжен съд (БОС), на чиито съдебен район се извършва преспъплението, а от председателя на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Според защитата това са груби процесуални грешки още в досъдебното производство.

Апелативен съд-Бургас обаче констатира, че възражението е неоснователно. Според съдебния състав с председател Веселина Герова въпрос на динамика било в коя област ще се извърши престъплението, а в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) е изрично подчертано, че разрешение за тях може да се издават както от окръжните съдилища, така и от СГС.

По съществото на казуса бургаските магистрати са категорични, че няма съмнения за извършеното престпление от д-р Вангелов и Диана Станчева. В началото на декември 2011 г. задържаният по това време Данчо Симеонов предоставил всички налични медицински документи на д-р Вангелов, с надеждата, че заради увреждане на лявото око ще му бъде позволено да се лекува в домашна среда. Д-р Вангелов прегледал всички книжа, но бил категоричен - заболяването не може да го освободи от затвора. Освен, ако... не „почерпи".

Почерпката била цифром и словом 1200 лв. Тогава Симеонов решил да сигнализира за изнудването на Методий Владимиров - полицай, отговарящ за реда в затвора. Последният му предложил да поиска разсрочване на сумата - два транша по 600 лв. За куриер е трябвало да бъде използвана съпругата му Красимира, която според предварителната уговорка е трябвало да даде „почерпката" на близката семейна приятелка на д-р Вангелов - Диана Станчева, която тогава работела като учителка в затвора. Именно тя водила и цялата комуникация.

Учителката продиктувала банкова си сметка в ДСК на Красимира Симеонова. След превода тя изтеглила сумата и взела своя процент. Малко преди да бъде задържана от криминалистите през декември 2011 г. учителката изтеглила 300 лв. от подкупа и се отправила към казиното до х-л "Бургас". Междувременно полицията арестувала и съучастникът и д-р Веселин Вангелов.

 

Реклама
Реклама
Реклама