Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2066777 www.bgdnes.bg

Дърт есесовец живурка в САЩ

Важен есесовец десетилетия наред живее най-спокойно в САЩ, без да се страхува от възмездие.

В град Минеаполис, щата Минесота, е открит 94-годишният Майкъл Каркоц - главнокомандващ на наказателен нацистки отряд през Втората световна война. Украинец по рождение, той и бойците му взимат участие в потушаването на въстанието във Варшавското гето през 1944 г., както и в многобройни престъпления срещу цивилно население в окупираните от Вермахта земи.

Каркоц емигрира в САЩ през 1949 година и кандидатства за американско гражданство. Пред властите спестява мрачното си минало. Така се сдобива с разрешително за пребиваване, а по-късно и с американско поданство. До миналата седмица някогашният сатрап прекарва съвсем необезпокоявано дните си в квартал в Минеаполис, населен предимно с украинци.

Реклама

Журналисти обградиха къщата му и се опитват да изкопчат коментар от него. Каркоц отказва да говори за дейността си през войната.

В Полша прокуратурата обяви, че ще разследва случая и при нужда ще поиска съдействие от американското правосъдие. Ако се докаже вината му, а американците се съгласят да го екстрадират, го чака полски или германски съд.

Според центъра "Симон Визентал" в Ерусалим, занимаващ се с издирване на нацистки военнопрестъпници, Каркоц е основател и офицер на Украинския легион за самозащита - паравоенна организация в подкрепа на германското нахлуване в Съветския съюз. След това се включва и в Галисийската дивизия на СС.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама