Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2067173 www.bgdnes.bg

ГЕРБ отричат: Не сме организирали протестите

"Категорично заявяваме, че ГЕРБ няма участие в организиране на справедливите протести на българските граждани."

Това каза на пресконференция депутатката от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Реклама


„Инсинуациите на г-н Волен Сидеров са несъстоятелни", каза тя относно твърденията на лидера на „Атака". Протестите, според нея, били резултат от управлението на Станишев.

Все пак тя посочи, че в протестите са участвали представители на ГЕРБ, но и на други политически сили. „Ние категорично подкрепяме исканията, многохилядни, от площадите на големите градове, за предсрочни избори. Но не приемаме те да бъдат организирани и проведени по сега действащите правила в Изборния кодекс", заяви Цачева. Тя каза, че ГЕРБ поема отговорността си за някои постановки в този кодекс. „Част от правилата трябва да бъдат изменени", посочи депутатката.

ГЕРБ започва активна парламентарна дейност по промяна на изборното законодателство.
Утре ще предложат временна парламентарна комисия с участие на депутати, неправителствени организации и граждани за максимално консенсусен проект в посока промяна на Изборния кодекс.

Сред идеите за промени на ГЕРБ са да бъде създаден мандат за гласуващите българи в чужбина. Те предлагат печатането на изборните книжа да бъде възложено изцяло на БНБ. „Изборните списъци трябва да бъдат прецизирани", допълни Цачева.

В парламента партията ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи относно действията на МВР по време на протестите. Депутатите ще му поискат обяснението на някои органи на реда при „грубите провокации" пред централата на „Атака" снощи. Също така той ще трябва да отговаря и за посегателството над някои медии и телевизионни екипи.

ГЕРБ започват обсъждане на вот на недоверие на правителството заради провал в политиката в сектор „Сигурност".

Реклама
Реклама
Реклама