Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2068335 www.bgdnes.bg

Свидетел пред съда: Следователят беше по-прост и от мен!

"Показанията ми се различават от предишните, защото следователят, който ми ги взимаше беше по-прост и от мен!" - заяви пред съда вчера свидетелят Петър Таков.
Той се яви по делото за убийството на 24-годишния Боби Райнов. Самото престъпление бе преписано на мъртвец. За жестокия побой, нанесен му от тълпа роми, бяха обвинени Здравко Симеонов, Трайко Филипов, Траян Георгиев и Славчо Димитров. Последният се обеси в килията няколко месеца след инцидента през юли 2010 г.

Петър Таков разказа, че именно починалият Славчо Димитров бил отговорен за смъртта на момчето. Според очевидеца Славчо е бил единственият от подсъдимите, който е бил в двора на къщата между "Факултета" и "Овча купел", където е станала трагедията. Той се суетял и разхождал напред-назад и със сигурност бил казал на някакви хора, че е пребил Боби Райнов.
Веднага след инцидента Таков обяснил на разследващите, че в двора на къщата във фаталната нощ били Трайко, Траян и Здравко. Славчо бил забелязан да бяга.
Спомените на свидетеля явно се променили през годините. Въпреки че му прочетоха предишните показания, той продължи да настоява, че не е виждал Здравко и Траян в двора. Според променения разказ за Трайко било възможно да е бил там.
Таков пристигнал за делото от Испания, където живее. Той си призна пред магистратите, че е видял, че главата на Боби е цялата в кръв, но не се поинтересувал какво точно е станало. "Всеки нормален човек ще се сети, че са се били", помислил си очевидецът.
Съдия Костадинка Костадинова му припомни, че в показанията му, дадени в досъдебното производство, посочва и датата, и часа на инцидента, за които сега няма спомени.


Противоречията в думите си Таков обясни със следователя, който бил по-прост дори от него. Той не му прочел протокола и „след шамар зад врата" го принудил да се подпише.
Пред съда свидетелят се отказа от думите си, дадени преди 3 години. Тогава се ожалил, че приятелят на Боби - Кристиян, го е ударил в главата. Вчера свидетелят категорично заяви, че не е виждал никой да посяга към него.
Смъртта на Боби Райнов предизвика редица проверки от предишната власт и серия от протести пред институциите от страна на близките и приятелите му. По данни на свидетели тогава до жестокото отмъщение се стигнало, защото Боби предупредил мургавите да не замърсяват квартала. Според друга версия той им се скарал да не пускат силна музика.
Бащата на Боби - Драгомир, се оплака още след предишното заседание по делото, че ромите се наговарят помежду си и карат свидетели да лъжат, за да се измъкнат.
"Свидетели лъжат пред съда за убийството на сина ми", ожали се почерненият баща. Той се учудва на откровеното премълчаване на истината от хората, които са видели как умира синът му. Въпреки това е спокоен, че съдът може да използва показанията им, дадени пред разследващите, в които те надълго и нашироко са обяснявали за случилото се.
"Надявам се да осъдят виновните за смъртта на сина ми. Това ни крепи", каза още бащата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама